Haberler

Atak Projesi Yürürlüğe Girdi

Türk kara Kuvvetlerinin ihtiyacı olan ve 50 adet kesin, 41 adet ise opsiyonel Taktik-Taarruz/Keşif helikopterinin (ATAK) projesi sözleşmesi bugün yürürlüğe girdi.

Projenin yürürlüğe girmesi nedeniyle Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tesislerinde bir tören gerçekleştirildi. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini katıldı.

-ERDOĞAN: "SAVUNMA SANAYİİNDE DIŞA BAĞIMLILIĞI EN AZA İNDİRECEĞİZ"-

Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, 3 milyar dolar tutarındaki projenin milli sanayinin kullanılması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, ATAK helikopterinin proje yazılımının tamamen yerli imalat olarak geliştirileceğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin ATAK helikopterlerinin satış hakkına sahip olmasının da Türk savunma sanayi açısından önemli olduğuna işaret ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının yurt içinde karşılanma oranının 2003 yılında yüzde 25 seviyelerindeyken 2007 yılı itibariyle bu oranın yüzde 42'ye ulaştığını söyledi.

2011 yılı için yüzde 50 olan hedefin aşılabileceğine olan inancının arttığını söyleyen Erdoğan, "2002 yılında birçok tesisi kapanma noktasına gelmiş olan savunma sanayi sektöründe, başkanlığını yaptığımız icra konseyinde özellikle Milli Savunma Bakanım ve Genelkurmay Başkanımla birlikte bu işi şu ana kadar azimle, kararlılıkla yürüterek bu adımları attık ve bugünkü noktaya geldik" dedi.

Öncelikli hedeflerinin TSK'nın savunma sanayi alanında dışa bağımlılığının en aza indirilmesi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Başlangıçta ülkemiz ihtiyaçlarını karşılayarak yurt dışına gitmekte olan kaynakların ülkemizde kalmasını sağlayan sanayi ve havacılık sektörleri daha sonra bu birikimle uluslararası alanda ihracat güçlerini arttırmışlardır" diye konuştu.

Törende Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de bir konuşma yaptılar.

-91 HELİKOPTER ÜRETİLECEK-

Tamamen ulusal imkanlarla yapılacak 50 adet kesin, 41 adet ise opsiyonel T129 helikopterleri TUSAŞ tesislerinde üretilecek. Projede TUSAŞ ana yüklenici olurken Aselsan ve AgustaWestland firmaları da TUSAŞ'ın alt yüklenicileri olarak belirlendi. T129 ATAK helikopterlerinde yüksek performanslı yeni helikopter motoru, otomatik uçuş kontrol sistemi ve hava aracı durum izleme sistemi AgustaWestland firması tarafından entegre edilecek. (ANKA)

(İG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title