Haberler

Arhavi?de Yeşilin Ortasında Kömür Tesisi Yapımına Karşı Mücadele Mutlu Son

Arhavi'de yeşilin ortasında kömür tesisi yapımına karşı mücadele mutlu son

ARTVİN'in Arhavi İlçesi Kavak Köyü'nde kurulması planlanan kömür paketleme tesisine karşı 6 yıldır mücadele veren yöre halkı mutlu sona ulaştı. Tepkiler ve açılan davalar nedeniyle yapımına başlanamayan tesisin kurulmasının planlandığı 97 dönüm arsayı Çaykur satın aldı ve tesis yapımı rafa kalktı. Tapu devir teslim töreni sırasında protokolün yanına gelen kadınlar, 'Gözümüz aydın olsun. Şimdiye kadar beddua ediyorduk, şimdi dua edeceğiz' diyerek mutluluklarını dile getirdi.

Kavak Köyü'nde kurulması planlanan kömür tesisi için köylülerin hukuk mücadelesi yaklaşık 6 yıl önce başladı. 'Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir' kararına itiraz eden bölge sakinlerinin Rize İdare Mahkemesi'nde açtıkları dava, kararın iptali ile sonuçlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aynı tesis için daha sonra, 'ÇED gerekli' kararı verdi. Çalışmanın ardından 'ÇED olumlu' raporu çıkartıldı ve bakanlığın da onay vermesi ile tesisin yapımına başlandı.

BİLİRKİŞİ RAPORU: CİDDİ RİSK OLUR

Ancak köy sakinleri Rize İdare Mahkemesi'ne yeniden dava açtı. Bölge ile ilgili hazırlanan 24 sayfalık bilirkişi raporunda, Rusya'dan ithal edilecek kömür için radyoaktivitesi, ağır metal, mineral ve organik kimyasal içeriğinin ÇED raporunda ayrıntılı yer almadığına vurgu yapıldı, suya karışan kömür tozunun temizlenmesinin imkansız olduğu ve arsenik başta olmak üzerde pek çok kanserojen madde içerebileceği görüşüne yer verildi. Raporda, tesisin yakınında yerleşim yerleri ile okul ve cami olduğu belirtildi, kömür tozunun insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturabileceği ifade edildi. Mahkeme heyeti, 2013 yılı Aralık ayında bilirkişi raporunu da dikkate alarak bakanlığın 'ÇED olumlu' kararının yürütmesini durdurdu.

SİYASİ PARTİLERDEN ORTAK EYLEM

Kavak Köyü sakinleri belirli aralıklarla düzenledikleri protestolarla kömür tesisi yapımına karşı tepkilerini dile getirdi. Karayolunu ulaşıma kapatan ve 'Yeşil siyah olmasın' pankartı açan vatandaşlara Arhavi Belediye Başkanı AK Parti'li Coşkun Hekimoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Ufuk Yıldız, CHP İlçe Başkanı Musa Ulutaş, MHP İlçe Başkanı Bayram Ali Durmuş ile SP İlçe Başkanı Necati Baş da destek verdi.

ARSAYI ÇAYKUR SATIN ALDI

Tepkiler ve açılan davalar nedeniyle yapımına başlanamayan tesisin kurulmasının planlandığı 97 dönüm arsa Çaykur tarafından satın alındı ve tesis yapımı rafa kalktı. Kavak Köyü? nde Arhavi Kaymakam'ı Şeref Aydın, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla,Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve vatandaşların katılımı ile tapu devir teslim töreni düzenlendi. Törende konuşan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kuruma değerli mülk kazandırıldığını belirterek arsada önemli hizmetleri gerçekleştireceklerini söyledi.

Tören sonunda protokolün yanına yaklaşan kadınlar, 'Gözümüz aydın olsun. Şimdiye kadar beddua ediyorduk, şimdi dua edeceğiz' sözleri ile sevinçlerini dile getirdi. Kömür tesisi yapımına karşı çok mücadele verdiklerini belirten yöre sakini kadınlar kurtuldukları için çok mutlu olduklarınıdile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arhavi Artvin Çaykur Kavak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title