Haberler

Anket şirketlerine denetim geliyor! Manipülasyon tespit edilirse hapis cezası var

Güncelleme:

MHP'nin sunduğu kanun teklifinin çıkması halinde kamuoyu araştırması yapan şirketlere denetim uygulaması gelecek. Böylece manipülasyon yaptığı tespit edilen araştırma şirketine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Mhp'nin 2018 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu kanun teklifi, Meclis'in açılmasıyla beraber gündeme alınacak. Teklifle beraber, kamuoyunu yönlendirmek veya etkilemek için yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan anket şirketleri denetim altına alınacak.

FİNANSMAN KAYNAĞI SORGULANACAK

Yeni Şafak'tan Nur Banu Aras'ın haberine göre; MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya imzalı Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanmasına İlişkin Kanun Teklifi'yle araştırmacı; yayınlanan bir araştırmasını kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşacak. Araştırmacı, veri toplama, analiz etme ve yayınlama dahil her aşamada dürüst, doğru ve tarafsız olmakla yükümlü olacak.

KİŞİSEL VERİLER İŞLEMLER SONLANDIĞINDA SİLİNECEK

"Güvenilirliği ve geçerliliği konusunda şüphe duyulan ya da bağlamından koparılarak" müşteri tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna, araştırmacının müdahale etmesi zorunlu olacak. Kişisel verilerin arşivlenerek başka çalışmalar ya da başka amaçlar için kullanımının önlemek için ilgili işlemler sonlandığında imha edilecek.

Araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe ilişkin nesnel koşullar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. TÜİK, bilimsel ve teknik özerklik ilkesi doğrultusunda, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği ile sınırlı olarak denetim yapacak.

HAPİS CEZASI VERİLECEK

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek. "Manipülasyon yaptığı" tespit edilen araştırma şirketine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Güncel

MHP Haberler

Bakmadan Geçme

Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu durakları neler? Arnavutköy-İstanbul Havalimanı metrosu ne zamana kadar ücretsiz olacak? Metro hattı açıldı mı? Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (10)

Edip Sevük:

İktidarı p mhp yi 0 ggöstersek ceza alırmıyız?

40
10
yanıtYanıtla
ferfer :

bak burda denetimi hiç aksatmazlar günü gününe ne oluyo ne bitiyo peşini bırakmazlar ama gıda fiyatlarına,ev fiyatlarına,geçim zorluğuna denetim yap desen yapmaz

46
2
yanıtYanıtla
oguz koçak :

hiç bir anketçi yayın kuruluşa ben inanmıyorum kim birinci dese en alta kim sonuncu dese ilk başlarda yer alıyor ben anketcileri terk edeli yıllar yıllar oldu güven ziro

31
8
yanıtYanıtla
Uğur Duran:

Ooooo Korku bacayı Sarmış. bakalım ilerde ne gibi önlemler alacaklar

29
3
yanıtYanıtla
Shef :

Ben bunu yıllardır bekliyordum. Yalan anketçilik de neyin nesi. seçime 2 ay kala verilen anket sonuçları, seçim sonuçlarından arasındaki oran farkı 2-4 'ten daha farklı olursa bu şirketler kapatılsın ve cezai işlem uygulansın. Her partinin bir kaç anket şirketi var... her bir anket firması kendi partisinin oy oranlarını yükseltiyor.... iş çığırından çıkmıştı zaten. umarım ciddi yatırımlar gelir...

10
22
yanıtYanıtla
emre akan:

ŞU ANA KADAR NİYE YOKTU DA ŞİMDİ VAR

30
2
yanıtYanıtla
ferfer :

tamamda bunlardan niye bu kadar çok korkuluyor ben cebime bakarım anket şirketinin dediğine değil

29
2
yanıtYanıtla
Çınar Saraç:

İktidarın değişmesini istiyoruz kim gelirse gelsin , karşısına bir aday çıkartın başka aday değil, öyle parçalanmasın ve o tek aday çay bardağı bile olsa ona veririm

21
4
yanıtYanıtla
Doğrucu Davud:

Anketler işlerine gelmeyince şimdi aba altından sopa mı gösteriyorlar.

22
1
yanıtYanıtla
ender türk :

hangi partilere yakın şirketlerin maniplülasyon yaptığı ortada, kendileri zarar görecek

9
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title