Haberler

Alman Bakan: "Tersine Göç" ile Göçmen Kökenli Gençleri Kaybettik

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider son yıllarda artan tersine göç ile eğitimli göçmen kökenli gençlerin kaybedildiğini söyledi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider son yıllarda artan tersine göç ile eğitimli göçmen kökenli gençlerin kaybedildiğini söyledi. Köln'de IG Metall Sendikası'nın Türkiye'den Almanya'ya iş göçünün 50.yılı nedeniyle düzenlediği etkinlikte Schneider, 'Bu gençler kalifiye elemanlara ihtiyaç duyan Alman ekonomisi için önemli' diye konuştu.

Almanya'nın Köln kentinde IG Metall Sendikası, Türkiye ile Almanya arasındaki işgöçü anlaşmasının 50.yılı nedeniyle bir etkinlik düzenledi. Rautenstrauch-Joest Museum'da 600 kişinin katıldığı etkinlikte Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Çalışma, Uyum ve Sosyal İşler Bakanı Guntram Schneider, son yıllarda artan tersine göçü değerlendirdi. İyi eğitim almış göçmen kökenli gençlerin Almanya için önemini vurgulayan Bakan Schneider, 'Kalifiye elemanlara ihtiyaç duyan Alman ekonomisinin çok dilli bu gençlere ihtiyacı var. Tersine göçü önlemek için burada uzun süre kalmış insanlara karşı bir 'hoş geldiniz' kültürü oluşturulmalı. Düşünün, dünyanın her yerinde iyi işler alabilecek bu kişiler burada mı kalacaklar yoksa göç mü edecekler' dedi.

KATILIMCILIK SAĞLANMALI

Entegrasyon ve çifte vatandaşlık konularına da değinen Bakan Guntram Schneider şunları söyledi:

'Entegrasyon benim için sosyal adaletin sağlanmasıdır. Yüksek sosyal statülü insanlar zaten entegre olmuş vaziyette. Türk kökenli gençlerin bir kısmının lise diploması yok. Eğitim tüm kesimler tarafından desteklenmeli. Köln'de 18 yaş altı gençlerin yarısı göçmen kökenli. Almanya'nın geleceği olan bu gençleri eğiterek, kazanmalıyız. Entegrasyon için katılımcılığı da önemli buluyorum. Örneğin Ford'da çalışan bir Türk, oranın karar mekanizmalarında söz sahibi olabiliyor. Ancak Alman vatandaşı değilse yerel seçimlerde oy kullanamıyor. Bu anlaşılır bir durum değil. Çoklu vatandaşlıktan yanayım. Böylece insanlar Alman vatandaşlığına geçmeye daha istekli olurlar. Opsiyon, gençleri vatandaşlık konusunda tercih zorunluluğunda bırakılmamalı. Tüm gelişmiş ülkelerde çifte vatandaşlık mümkün iken Almanya'da değil.'

REFAHI BİRLİKTE KURDUK

Etkinlikte Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün de bir konuşma yaptı. Moderatörlüğünü Stand-Up'çı Fatih Çevikkollu'nun yaptığı toplantıya Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, KRV Parlamentosu Yeşiller Milletvekili Arif Ünal da katıldı. Keman Sanatçısı Nazlı Yener Türk ezgileriyle etkinliğe renk kattı. Stand-Up'çı Fatih Çevikkollu yaptığı esprilerle salondakileri güldürdü. Etkinlikte Köln'deki Ford fabrikasında çalışan birinci kuşak Türkleri anlatan bir kısa belgesel film gösterildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title