Haberler

Alevi Kanat Önderi Doğan'dan 'Hızır Orucu' Açıklaması

Alevi Kanaat Önderi Hasan Doğan, Hızır Orucu’nun sıkışmış ya da sıkılmış hayatların daha doğru bir şekilde değerlendirmek için tutulan bütün bu niyetlerin temel düsturu; bedenin doğru yollardan alıkoymasını engellemek, Rab’bin verdiği rızıklara şükretmek ve Allah’ın şefaatini bize ulaştıranların daim olması olduğunu dile getirdi.

Alevi Kanaat Önderi Hasan Doğan, Hızır Orucu'nun sıkışmış ya da sıkılmış hayatların daha doğru bir şekilde değerlendirmek için tutulan bütün bu niyetlerin temel düsturu; bedenin doğru yollardan alıkoymasını engellemek, Rab'bin verdiği rızıklara şükretmek ve Allah'ın şefaatini bize ulaştıranların daim olması olduğunu dile getirdi.

Doğan, Hızır Orucu'nu toplumun kardeşlik harcına katkıda bulunduğuna, ikicilik oluşturacak eylemlerden ve söylemlerden çok, birliği sembolize eden bir inanış ve kültür manzumesi olarak değerlendirdi. Doğan, "Bunun asıl sebebi Allah'ın, herkesi ama herkesi kendi sofrasında kabul etmesi ve rızıklarından herkesi istifade ettirmesidir. Çünkü O rahman ve rahimdir. Bu sebeble birlikte nefret etmek üzere değil, birlikte sevmek üzere yaşayalım. O zaman hakka kulluk, halka hizmet etmiş oluruz.

Hızır kültürünün Alevi inancında çok özel bir yeri bulunmaktadır. Hızır, yardım eden bir kurtarıcıdır. Türkiye'de oluşan Hızır kültünün kaynağı Hızır Peygamber'e dayanır. Hızır ile birlikte anılan bir peygamber de İlyas'tır. İkisi birden Hızır-İlyas olarak anılır. Halk dilinde Hıdır-İlyas sözü zamanla 'Hıdır Ellez' biçimine dönüşmüştür. Hızır ile ilgili halk arasında birbirinden farklı söylenceler anlatılır. İnanışa göre Hızır İlyas ile her yıl bahar başında (6 Mayıs) buluşurlar. Alevilerde Hızır inancı ve saygısı daha fazladır. Bu saygı nedeniyle her yıl Hızır için 3 gün (13, 14, 15 Şubat) oruç tutarlar. Bu orucun başlama tarihi genellikle eski takvime göre Ocak ayının son günüdür. Hızır Orucu, Nuh tufanından kurtulan halkın Allah'a şükranın bir ifadesidir. Nuh'un gemisi, tarafında fırtınaya tutulup batma tehlikesi geçirince halk 'Yetiş ey Hızır, kurtar bizi' diye feryat etmiş.

İnsanlar kurtulunca şükran için 3 gün oruç tutmuşlar. Alevilerin büyük istekle tuttukları oruç sonunda kimi yerlerde kurban kesilir. Genel olarak da halka yağlı ekmek pişirilip dağıtılır.

Yalnız Orta ve Kuzey Anadolu Bölgesinde yoğunlaşan Hubyar Ocağı mensupları Hızır Orucu'nu Hıdrellez (Hızır İlyas) Orucu adıyla 7 gün tutarlar.

Tutulan Hızır Orucu ve cemi Allah katında kabul eylesin, İslam Alemi'ne hayırlar, kardeşlik, birlik ve beraberlik vesile olmasıyla yüce Allah'tan niyaz ederim" dedi. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hızır İlyas Hasan Doğan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title