Haberler

AK Parti Samsun Milletvekili Kurt Açıklaması

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Samsun'un ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Samsun'un ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milletvekili Kurt, yaptığı yazılı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici dış ticaret verilerine göre Samsun'un ihracatının eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,54 arttığını ifade etti.

Samsun'un beklentilerin de üzerinde bir artış gerçekleştirdiğine işaret eden Kurt, ülke ekonomisine verdiği katkıyı gelecek 5 yılda çok daha yüksek seviyelere çıkaracağını aktardı.

Samsun'un ihracatının Türkiye ortalamasının üç katının üzerinde artış gösterdiğini vurgulayan Kurt, "Geçen yıl ocak-eylül sonunda 362 milyon dolar olan ihracatımız, bu yılın aynı döneminde 338 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 2015 yılında 429 milyon dolar olan ihracatımız, 2016 yılında 362 milyon dolarda kalmıştı. Bu yıl ise geçen yılın kaybını da telafi ederek 2015 yılı rakamlarımızın üzerinde 450 milyon dolar seviyesinde bitirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurt, en çok ihracatın su ürünleri, elektrik-elektronik, otomotiv endüstrisi, savunma ve havacılık sanayi ile makine ve aksamları söktörlerinde olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Otomotiv endüstrisinde artış yüzde 32 olarak gerçekleşti. Samsun ihracat rakamları incelendiğinde, 57 milyon dolar ile Hollanda birinci, 34 milyon dolar ile Almanya ikinci, 17 milyon dolara ulaşan ihracat ile Irak üçüncü sırada yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri'ne ise yüzde 33 artışla 15 milyon 700 bin dolarlık ihracat yapılmış. Geçen yıl 157 ülkeye ihracat gerçekleştiren Samsun, 2017 yılında ise 160 ülkeye ihracat yapmış durumda. Sevindirici olan, katma değeri yüksek elektrik-elektronik, otomotiv endüstrisi ve su ürünleri gibi sektörlerdeki artışın yüksek olması. 2018 yılı içinde otomotiv endüstrisi sektörü birinci sıraya yükselecek. İhracatımızın büyük bir kısmı Orta Avrupa ülkelerine yapılıyor. Orta ve uzun vadeleri planlarımız dahilinde Samsun'da açılan ve faaliyete geçmek üzere olan organize sanayi bölgeleri, balıkçılık sektörü ve lojistik bölgeye yapılan yeni yatırımlar ile bu rakamları çok daha yukarı seviyelere çekeceğimizi düşünüyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Basri Kurt Kazım Kurt Ak Parti Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title