Haberler

Ağabeyine Kızdı, Marangozluğu Bırakıp Saz Ustası Oldu

Güncelleme:

Yıllar önce ağabeyine sinirlenen Samet Elmas (50), baba mesleği marangozluğu bırakarak saz ustalığına başladı. Elmas, Sivas'ta açtığı atölyede bağlama üreterek evinin geçimini sağlıyor.

Babası Hüseyin Elmas'ın yanında 5 yaşında marangozluğa başlayan Samet Elmas, ortaokulu bitirdikten sonra 1980 yılında İstanbul'da marangoz atölyesi bulunan ağabeyi Yunus Elmas'ın yanına gitti. Bir süre burada çalıştıktan sonra ağabeyi ile tartışan Elmas, sinirlenerek Sivas'a dönmeye karar verdi. Elmas'ın Sivas'a döneceğini duyan aile dostu saz ustası Rahmi Yıldırım, biletini yırtarak yanında işe aldı. Bir süre İstanbul'da Yıldırım'ın yanında çalışarak saz yapmayı öğrenen Elmas, askerlik görevinin ardından Sivas'a döndü.

Burada akrabalarının yanında marangoz dükkanında çalışmaya devam eden Elmas, yakınlarının bağlamalarını tamir etmeye başladı. Elmas, dost ve arkadaşlarının bu alana yönelmesi isteği üzerine Kazancılar Caddesi üzerinde açtığı küçük atölyesinde bağlama ve keman gibi telli çalgıların imalatını yapmaya başladı. Bu işe sevdalı olduğunu ifade eden Samet Elmas, rendeyi alıp tezgahın başına geçtiği zaman çok zevk aldığını söyledi.



"BAĞLAMADAN UZAK GENÇLİĞİMİZ VAR"

Saz imalatının marangozlukla uzaktan yakından alakası olmadığını kaydeden Elmas, "Ağaç olarak marangozluğa benzer, yoksa marangozlukla hiç alakası yok. Enstrüman yapabilmek için çok sabırlı olmanız gerekiyor. Sevginizi katmadığınız ağaç yüzünüze gülmüyor. Maalesef bizim gençlerimiz geliyor, önce gitar var mı diye soruyorlar. Çocuk gitarı alıyor, ne annesinden öyle bir name duymuş, ne akrabalarından, hiç öyle yetişmemiş. Ama önce gitar soruyor. Bağlamadan uzak bir gençliğimiz var. Ben buna üzülüyorum" dedi.

Çırak bulamamaktan dert yanan Elmas, bu mesleğin gelecek nesillere aktarılmasının zor olduğunu söyledi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yunus Elmas İstanbul Bağlama Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title