Haberler

750 yıllık gelenek Hasanpaşa Köyünde yaşatıldı, çobanlar göletten geçirdikleri sürüleri zaptetmekte zorlandı

Güncelleme:

750 yıllık gelenek Hasanpaşa Köyünde yaşatıldı, çobanlar göletten geçirdikleri sürüleri zaptetmekte zorlandı Çobanlar koyunlarını, şenlik alanında oluşturulan suni göletten geçirmeye çalıştı Çoban Bayramı olarak bilinen 22.

750 yıllık gelenek Hasanpaşa Köyünde yaşatıldı, çobanlar göletten geçirdikleri sürüleri zaptetmekte zorlandı

Çobanlar koyunlarını, şenlik alanında oluşturulan suni göletten geçirmeye çalıştı

Çoban Bayramı olarak bilinen 22. Yünüm - Böğet Şenliği renkli görüntülere sahne oldu

BURDUR - Burdur'un Tefenni İlçesi'ne bağlı Hasanpaşa Kasabası'nda düzenlenen ve koyun yıkama şenlikleri olarak da bilinen 22. Yünüm-Böğet Şenliği ilginç görüntülere sahne oldu. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bölgedeki sürü sahipleri, çobanlarıyla birlikte koyunlarını, şenlik alanında oluşturulan suni göletten geçirmeye çalıştı. Yaklaşık 75 metre uzunluğunda ve 1 metre derinliğinde olan gölete girmek istemeyen koyunlar zaman zaman sahiplerine zor anlar yaşatırken serin havaya rağmen gölete giren çobanlar da zor anlar yaşadı.

Hasanpaşa köy muhtarlığı tarafından bu yıl 22'incisi düzenlenen, köklerinin Orta Asya'ya kadar uzandığı ve Anadolu'da kurulan devletler zamanında da devam ettiği belirtilen 'Koyun Yünüm-Böğet ve Çoban Bayramı' etkinlikleri şenliğe dönüştürülerek kutlanıyor. Dededen toruna kadar 3 kuşak boyunca örf ve adetlerin yaşatıldığı Yünüm-Böğet ve Çoban Bayramı kültüründe, sürü sahibi olan ailenin erkekleri hep birlikte lider koyunu bayrama hazırlıyor. Bu kapsamda, Hasanpaşa köyünün yanı başında bulunan Beydağları'ndaki özel bir taştan elde edilen boya ile sürü lideri koçlar süsleniyor. Akşam üzeri 'Tostos' denilen ve sabaha karşı gerçekleştirilecek olan sudan geçişin provası niteliğindeki deneme koşusu gerçekleştiriliyor Bu koşu sırasında çobanlar sürüsünün önünde koşarken yakınları da geçiş yapan sürülere destek veriyor.

Sonrasında dinlenmeye çekilen sürüler, gün ağarmadan önce Yünüm-Böğet alanının yakınlarına gelerek günün ilk ışıklarıyla başlayacak olan geçişi beklemeye başlıyor. Burdur Valisi Ali Arslantaş'da şenliklere katılıp coşkuya ortak oldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Tefenni Burdur Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title