Haberler

3 İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

DEVLET BAKANI ÖZAK. DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BAĞIŞ.

DEVLET BAKANI ÖZAK: "İstanbul'UN SPORUN BAŞKENTİ OLARAK BU ORGANİZASYONU EN GÜZEL ŞEKİLDE YAPMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BAĞIŞ: "İstanbul'UN AVRUPA SPOR BAŞKENTİ SEÇİLMİŞ OLMASINI ÇOK ÖNEMSİYORUM"

İstanbul 2012 Avrupa Spor Başkenti Koordinasyon Toplantısı, Emirgan Korusu'ndaki Beyaz Köşk'te yapıldı.

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, 2010 kültür başkenti olan İstanbul'un 2012'de spor başkenti organizasyonunu en güzel şekilde yapacağına inandığını belirterek, "İstanbul'un sporun başkenti olarak bu organizasyonu en güzel şekilde yapması için çalışacağız" dedi.

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, yaptığı konuşmada, Avrupa nüfusunun yüzde 60-70'inin spor yaptığını, Türkiye'de bu oranın yüzde 5-10'u geçmediğini belirterek, sporda bir zihniyet değişimine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Türkiye'de "Ya eğitim, ya spor" ikileminin olduğunu vurgulayan Özak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Okullarda yapılan spor salonlarından dolayı Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür etmememiz lazım. Son derece önemli bir proje. Eğer bir okulda spor salonu yoksa hiç laboratuvar yapmayın bana göre. Bunu biz yeni yeni anlamaya başladık. Sporu bir yaşam tarzı haline getirmemiz gerekiyor. Burada Cumhurbaşkanımızdan Başbakanımıza, bakanlarımızdan valilerimize herkese çok büyük görevler düşüyor. Türkiye'nin her metre karesine, her insanına spor yapacak imkanı sunmamız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı ile protokol yaptık, onların bir takım yüklerini üzerlerinden aldık. Sadece okul sporlarında 6 ayda 40 bin kişilik artış oldu. "

Faruk Özak, İstanbul'da bir planlama yapmaları gerektiğini kaydederek, "Sayın başkanımız, ilçe belediye başkanlarımız ve biz çalışacağız. Nerede eksiğimiz var, hangisini belediyeler, hangisini özel idareler, hangisini bizler, hangisini özel sektör yapacak? Okul yap, spor tesisi yap, hibe et gider yaz... Bu formüller oluşabilir. İstanbul'da sporun tesis olarak ve diğer açıdan sorununu çözdüğümüz zaman Türkiye'nin bu alandaki sorununun belki yüzde 30-40'ını çözmüş olabiliyoruz" dediı.

İstanbul'da 2011'den itibaren 3 yıl yapılacak WTA Championships'e 36 milyon dolar ödendiğini kaydeden Özak, "Dünyanın en ünlü 8 bayan tenisçisi buraya gelecek. İnşallah sayın başkanımızın vereceği arsaya çok güzel, İstanbul'a yakışır bir tenis tesisi yapacağız" diye konuştu.

Bakan Özak, 2013 Akdeniz Oyunları organizasyonunun Mersin'e verildiğini hatırlatarak, "2007'de Yunanistan almış olduğu bir organizasyonu. 'Yandım Allah' diyerek geri bırakmış. Ocak ayında 'Ben yapamıyorum. Ben AB üyesiyim, 25 bin dolar kişi başına düşen gelir var ama bu 200 milyon Avro harcayacak işi yapamıyorum' demiştir. Hemen komite toplanmıştır. İki kademede olacak işi, hemen bir kademede bize vermişlerdir. Şimdi bu organizasyonla ilgili Sayın Başbakanımızın talimatını aldık. Mersin'de stat, yüzme havuzu, tenis ve atletizm tesisi yapacağız" diye konuştu.

UEFA Başkanı Michel Platini'nin Türkiye'ye yaptığı ziyarette "2020'yi sizin almanız gerekiyor" dediğini aktaran Faruk Özak, "Platini, mahcubiyetini Sayın Başbakanımızın yanında belirtti. Başbakanımız 'Bize hata yaptınız' dedi, o da 'Haklısınız, 2020'yi sizin almanız gerekiyor' dedi. İstanbul'a olimpiyat almamız gerekiyor. İstanbul bunu hak ediyor. Ekimden sonra inşallah İstanbul'un olimpiyat kanununu çıkaracağız. Hem onun için hem 2012 için genel bütçeden mutlaka destek vermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, ilk defa Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan bir ülkenin bir şehrinin Avrupa spor başkenti unvanına layık görülmesinin anlamlı olduğunu belirterek, "Hem AB'den sorumlu bakan, hem de bir İstanbul milletvekili olarak, Madrid, Stockholm, Dublin, Kopenhag, Varşova gibi şehirlerden sonra İstanbul'un Avrupa spor başkenti seçilmiş olmasını önemsiyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin aslında sportif başarılarıyla AB üyesi olmuş bir ülke olduğunu vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

"Bugün şöyle bir geriye dönüp baktığımda, Türkiye'nin Avrupalılığını sorgulama hadsizliğini ortaya koyan Avrupalı liderlere, Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı, Efes Pilsen'in Koraç Kupası'nı, Fenerbahçe Acıbadem ve Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom'un Avrupa ve dünya şampiyonluklarını, Halil Mutlu, Naim Süleymanoğlu ve Hamza Yerlikaya'nın madalyalarını hatırlatmak gerekir. Gerçekten İstanbul spor konusunda ortaya koyduğu kararlılıkla zaten Avrupa'da çok ciddi bir şehir olduğunu ispat etmişti ama bunu artık AB yetkililerinin de tescil etmiş olması çok çok anlamlıdır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş datoplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa'da nüfusu 500 bini aşkın şehirlerde spor başkenti ilanları yapılmakta olduğunu belirterek, "Böylece şehirde yaşayan insanlara sporla ilişkiyi sağlamak ve yaşamın bir parçası olarak sporu halkla bütünleştirmek, ana tema bu" dedi.

Bu arada toplantıya Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, bazı İstanbul ilçe belediye başkanları, temsilcileri ile Tenis Federasyonu Başkanı Ayda Uluç da katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title