Haberler

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 78.yılı

Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi "Kadın Dostu Kent Gümüşhane" projesi kapsamında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78.yıldönümü nedeniyle panel düzenledi.

Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi "Kadın Dostu Kent Gümüşhane" projesi kapsamında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. yıldönümü nedeniyle panel düzenledi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele konuşmacı olarak İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş ile Gümüşhane- Bayburt Bölge Barosu Avukatlarından Seval Kaçıran katılırken, Vali Yardımcısı Armağan Önal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, Belediye Başkanı Mustafa Canlı'nın eşi Müzeyyen Canlı, Gümüşhane Üniversites Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Zeki Kaya, Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Cengiz Açıkbaş, MHP İl Başkanı Orhan Mazman ve kadınlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şube Başkanı Aynur Çubukçu, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin önemine vurgu yaparak, Avrupa Birliği'nin desteği ile Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen "Kadın Dostu Kent Gümüşhane" projesi kapsamında bugüne kadar yaptıkları çalışmaları sıraladı.

Çubukçu'nun konuşmasının ardından toplantının panel bölümüne geçildi. Panelistlerden Gümüşhane Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş, konuşmasında "İslam'da kadının yeri, İslam öncesinde kadının durumu, eş olarak Hz. Peygamber, günümüzde kadının yeri" başlıklarında katılımcılara bilgi aktardı.

Aktaş, Yahudi ve Hristiyan toplumlarında kadının kötülüklerin kapısı, şeytanın arkadaşı olarak nitelendirildiğini hatta insan olup olmadığının bile tartışıldığı dönemler olduğunu belirterek, özellikle kadın hakkı denilerek "Avrupadan" bahsedilmesine vurgu yaptı. Aktaş, "Avrupa Avrupa diyorlar. Avrupalılar kendilerinden bizim onlardan bahsettiğimiz kadar bahsetmiyorlar.

Tutturmuşuz bir Avrupa sevdalığı, kadın hakkı, insan hakkı, ne kadar güzellik ve iyilik varsa hepsi orada diyoruz. Avrupa dışardan göründüğü kadar güzel değil. Ben Almanya'da bir süre çalıştım. Tarihin en büyük vahşet ve cinayetlerin yaşandığı, insanların fırınlarda yakıldığı yerde görev yaptım. Hitler, yaptırdığı fırınlara devlet yetkililerini attırdığı gibi en çok kadınlar ve çocuklu kadınları atmıştır" dedi.

"ALLAH KARADENİZLİLERİ RUSLARLA DENEDİ"

İslam'da kadının yeri ile ilgili Kuranı Kerim'den ayetler okuyarak konuşmasını sürdüren Aktaş, aileleri yıkan, çocukları yetim bırakan, kadınları dul bırakan, düşman yapan, adam öldürten zinayla ilgili, "Karadenizliler araştırma yapılsaydı yer yüzünde kadın yüzünden en çok cinayet işleyen bölge olarak çıkar. Allah Karadeniz insanını denedi. Hacısını, hocasını, kadınını kızını hepsini denedi. Neyle denedi? Ruslarla, nataşalarla denedi. Hepsi perişan oldu. Zavallı kadın köyde bir çift öküz baktı, odunu sırtında taşıdı. Adam o öküzü sattı, gitti Nataşa ile yedi. Allah denedi Müslüman, Karadenizli'yi" ifadelerini kullandı.

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Avukatlarından Seval Kaçıran ise "Kadın hakları ve kanunlar" başlığıyla konuşmasını gerçekleştirdi. Yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede yaşanmasına rağmen, dinin iyi yaşanmaması ve yaşatılmamasından dolayı birçok sorunlarla karşı karşıya kalındığını belirten Kaçıran, "İslamiyeti doğru yaşamış olsaydık zaten bugün kanunlarımızda ki kadın haklarına ihtiyaç kalmazdı. Ne yazık ki gerek ülkemizde gerek se dünyadaki diğer ülkelerde kadın ve çocukların haklarının ihlal edildiği, çok ağır şiddete maruz kaldıkları ortada. Ülkemizde buna ilişkin olarak son dönemlerde büyük gelişmeler yaşandı. Bununla ilgili de ailenin korunması hakkındaki kanun yürürlüğe girmiştir" şeklinde konuştu.

Kaçıran, avukatlık yaptığı süreçte karşılaştığı aile içi şiddet, kadın hakları, miras, iş hayatı ve sosyal hayatta kadın konularında örnekleme yaparak deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı.

Panelin ikinci bölümünde ise proje kapsamında "Kadın Hakları ve Sosyal Hayat" konulu ortaokullar arasında yapılan resim, liseler arasında yapılan kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildikten sonra, yine proje kapsamında açılan siyaset okuluna katılan 15 ve liderlik okuluna katılan 25 kursiyere belgeleri Vali Yardımcısı Armağan Önal ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Toplantının ardından kültür merkezi girişinde yarışmaya gönderilen resimlerin yer aldığı sergi gezildi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Süleyman Aktaş Gümüşhane Bayburt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title