Haberler

Almanya'da vefat eden Süryani kadının cenazesi 20 yıl sonra memleketi Silopi'de defnedildi

Güncelleme:

Almanya'da vefat eden Süryani kadının cenazesi 20 yıl sonra memleketi Silopi'de defnedildi Şırnak'ın Silopi ilçesinden 1993 yılında terör olayları nedeniyle köyünden çıkan Süryani İlişva Sağman'ın cenazesi, 20 yıl sonra vasiyeti yerine getirilerek huzur ve güven ortamının sağlandığı...

Almanya'da vefat eden Süryani kadının cenazesi 20 yıl sonra memleketi Silopi'de defnedildi

ŞIRNAK - Şırnak'ın Silopi ilçesinden 1993 yılında terör olayları nedeniyle köyünden çıkan Süryani İlişva Sağman'ın cenazesi, 20 yıl sonra vasiyeti yerine getirilerek huzur ve güven ortamının sağlandığı toprağına getirildi.

Silopi ilçesi Kösreli köyünden 1993 yılında yaşanan terör olaylarından kaçıp Almanya'nın Stuttgart şehrine yerleşen İlişva Sağman, 2003'te 88 yaşında vefat etti. Stuttgart'ta defnedilen Sağman, vefat etmeden önce cenazesinin memleketinde defnedilmesini vasiyet etti. Sağman'ın bu isteği 20 yıl sonra yerine geldi.

Vasiyeti yerine getirmek isteyen yakınları, Türk konsolosluğu yetkilileriyle iletişime geçti. Görüşmelerin ardından Sağman'ın cenazesi, Stuttgart'dan alınıp, uçakla Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'na getirildi. Kara yoluyla Cudi Dağı eteklerindeki Silopi ilçesi Kösreli köyüne getirilen cenaze için tören yapıldı.

Papaz İshak Ergün tarafından yapılan dini vecibelerle Sağman, doğduğu yerde 20 yıl aradan sonra defnedildi. Törene, Silopi Kaymakamı Cihat Koç ile yakınları katıldı. Kaymakam Koç, defin yapılan kabrin başına gidip kürekle ilk toprağı attı. Definin ardından Kaymakam Koç ve beraberindekiler köydeki kiliseyi de gezip, bölge halkıyla bir süre sohbet etti.

Cenazede konuşan Papaz İshak Ergün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kaymakam Cihat Koç'a teşekkür etti.

Beraber yaşayabiliriz diyen Ergün, "Allah, hepinizi korusun. Allah devletimizi, bölgemizi korusun. İnsanlığın birden fazla kez başladığı noktadayız. Medeniyetin, insan haklarının, sevginin, saygının başladığı noktadayız. Hazreti Adem babamızın bu Orta Doğu'da yaşama başladığına inanıyoruz. 2'nci defa da Hazreti Nuh'un gemisi bu tepelerde, bu dağlardan indi ve insanlık buradan başladı. Dolayısıyla biz başka memleketlere özeneceğimize, burada kardeşçe yaşayabiliriz. Barışla yaşayabiliriz" dedi

Kaymakam Cihat Koç, bölgenin terörden temizlendiğini ve göç etmek zorunda kalan Süryanilerin eski yaşadıkları topraklara geri dönmeye başladığını ifade ederek, "Bu topraklarda çok acılar yaşandı. Bu acının da bir kimliği yok. Halkın tamamını yaşadığı acılar bunlar. Ama nihayetinde şunu görüyoruz. Devletimiz var olsun, dağlarımız terörden temizlendi ve yıllarca kendi toprağından, kendi vatanından uzakta kalan insanlarımız hassaten Kösreli halkımız, artık belki de Avrupa'daki birçok rahatlıklarını, kendilerinin maddi durumlarını bırakarak koşa koşa topraklarına geri dönüyorlar. Vatanı sevmenin, dini, ırkı, milliyeti olmaz. Toprağı sevmenin, yaşadığı, doğduğu, büyüdüğü coğrafyayı sevmenin milliyeti, ırkı dinsel etnik hiçbir kökeni olmaz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Almanya Silopi Şırnak Göçmenler Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title