Haberler

Türkiye için yeni bir spor ve Türkiye'nin ilk resmi kadın Flag Futbol Şampiyonası

Zafer Ayaz

Zafer Ayaz

Head Coach / Türkiye Ragbi Federasyonu Korumalı Futbol Teknik Kurul ÜyesiTeknik
26.03.2024 08:37

Geçtiğimiz hafta sonu 22-24.03.2024 tarihleri arasında Türkiye Ragbi Federasyonu ülkemizin ilk resmi Kadınlar Flag Futbol turnuvasını gerçekleştirdi. Uzun yıllardır Türkiye de 7'li ve 5'li şekilde gayri resmi turnuvalarla şampiyonunun belirlendiği bu spor dalı geçtiğimiz yaz olimpik spor dalı olmasından dolayı Türkiye Ragbi Federasyonu çatışı altında resmiyet kazandı. Böylece artık flag futbol oynayan oyuncular resmi lisanslı sporcu statüsü de kazanmış oldular.

Öncelikle Flag Futbol ya da Bayrak Futbolu nedir kısaca ona değinelim. Amerikan futbol topu ile 30 ar dakikalık iki devre halinde 5 e 5 oyuncu ile oynanan temasın hatta top tutma haricinde zıplamanın da yasak olduğu, oyuncuların yan kısımlarında bir kemerde asılı duran şerit şeklinde bayrakların çekilmesi sonucu hücum oyuncusunun ilerlemesinin durdurulduğu, sahanın iki ucunda ki end zone denilen gol bölgelerine oyuncunun top ile girmesi ya da gol bölgesinde atılan topu tutması sonucu 6 puanlık sayının kazanıldığı hayli hızlı, hareketli ve izlemesi zevki bir spor dalıdır.

Uzun yıllardır ülkemizde birçok üniversitede oynanan bu spor dalı üniversitede gençler arasında oldukça popüler. Türkiye ve dünya üniversitelerinde erkeklerin genelde Amerikan Futbolu oynamayı tercih etmesi kadınların ise flag futbola yönelmesi sonucu doğal bir ayrım oluşmuştur. 1993 yılından beri Türkiye de Amerikan Futbolu oynanmakta ve Ragbi Federasyonu çatısı altında resmi lig müsabakaları devam etmektedir. Ama flag futbol un bir resmiyeti bulunmamaktaydı işte bu sene Türkiye Ragbi Federasyonu, branşın olimpik olmasının da etkisiyle yıllardır resmiyet kazanılması istenen bu sporu hakkettiği değeri sonunda kazandırdılar. Böylelikle ülkemize binlerce lisanlı yeni sporcuların kazanılmasının ve yeni bir spor dalı ile halkımızın tanışmasına ve yayılmasının kapılarını açtılar. Bu nedenle Türkiye Ragbi Federasyonu başkanımız Sn. Nahit ŞAHİN ve federasyon çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.

Şimdi gelelim bu sene ilki yapılan ve 2.Etaptan oluşan 2024 Türkiye Kadınlar Flag Futbol Şampiyonasının ilk ayağının nasıl geçtiğini anlatmaya.

22.03.2024 cuma günü İstanbul Atatürk Olimpiyat tesislerinin sahasında başlayan turnuvanın ilk günü soğuk ve yağışlı bir havada başladı. Cidden hava koşulları oyuncuları ve izleyicileri olumsuz etkilemesine rağmen katılım memnun edici bir düzeydeydi. 24 takımın katıldığı ve aynı anda 3 maçın oynandığı turnuvada toplamda 84 maç oynandı. Turnuva için seçilen Olimpiyat tesisleri soyunma odaları, tribün ve yemek alanları konusunda yeterliydi. Benim en dikkatimi çeken husus ise takımların ısınması için bölümlerin düzenli bir şekilde ayrılması ve saatlerinin programlanmasının düşünülmüş olmasıydı. Herhangi bir çakışma ya da kargaşa olmadan takımlar maç öncesi ısınma ve çalışmalarını rahatlıkla yapıp müsabaka sahasına rahatlıkla geçebildiler. Ragbi Federasyonu ayrıca katılan bütün takımlara müsabaka flaglerini ücretsiz olarak dağıtması da ayrı bir incelikti kendilerine bu nedenle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Maç programında ikinci gün elde olmayan nedenlerle biraz sarkma olsa da bu durum müsabaka programını çok etkilemedi.

Bu turnuva da en önemli hususlardan biri de 24 farklı takımın 84 maçından hiç birinde en ufak bir münakaşanın çıkmamasıydı. Bizler Amerikan Futbolu ve Flag Futbol camiasının içince olduğumuzdan bu durum bizler için çok normal, çünkü bu camianın içinde ki akademik kökenli entelektüel kültür Vandalizm'in oluşmasına futbolda olduğu gibi izin vermiyor. Bu nedenle ailecek gönül rahatlığıyla istediğiniz bir üniversite takımını karışık seyircili tribünlerimizde destekleyebilirsiniz ve hiçbir rahatsızlık yaşamazsınız. Bu kültürel renklilik ve barış ortamı bile ileride çocuğunuzu bu spora yönlendirmeniz için geçerli bir sebep olacağı kanaatindeyim.

Önümüzde ki senelerde erkek flag takımlarının olacağı şampiyonalar da olacaktır buradan bunu da belirtmek istiyorum.

İki etaptan oluşan 2024 Kadınlar Flag Futbol Şampiyonasının ilk etabı İstanbul da güzel bir şekilde tamamlandıktan sonra şimdi sırada ilkbaharda Ankara da oynanacak 2.Etap var. Bu sporu tanımak ve oynamak isteyen bütün herkesi bekliyoruz. Aşağıya bu sene şampiyonaya katılan bütün takımların listesini ve daha detaylı bilgi alabileceğiniz Türkiye Ragbi Federasyonun linkini bulabilirsiniz.

Balıkesir Büyükşehir Belediye

Dragos Dragons (İstanbul)

Eagles (İstanbul)

Lady Knights (Ankara)

Phonix (İzmir)

Sharks (Kocaeli)

Stallions (İstanbul)

Tatankalar (Sakarya)

Blue Wolves (Ankara)

Dolphins (İzmir)

Kartallar (Konya)

Legendeers (Ankara)

Ozu Wolves (İstanbul)

Rams (İstanbul)

Sultans (İstanbul)

Vipers (İstanbul)

Amazons (Ankara)

Chargers (İstanbul)

Dragons (Ankara)

Falcons (Ankara)

Hornets (İstanbul)

Lions (İstanbul)

Mustangs (Mersin)

https://trf.gov.tr

Zafer AYAZ

title