Haberler

Seyredilmesi gereken 12 Güçlü Yetim

Zafer Ayaz

Zafer Ayaz

Head Coach
22.05.2024 07:09

Bugün size 2021 yılında çekilmiş ve benim gibi Amerikan Futbolu aşığı biri tarafından bile gözden kaçırılmış bir filmden bahsetmek istiyorum. 12 Güçlü Yetim konusunu 2008 yılında Amerikan Futbol kitapları yazarı Jim Dent in yazdığı aynı kitaptan alıyor. Fort Worth Teksas da ki Masonic Yetimhanesinde büyük buhran sonucunda aileleri tarafından terk edilmiş 150 den fazla yetim bulunmaktadır ve bu yetimler için bir şeyler yapmak isteyen yetimhane müdürü futbol coach u olarak Rusty Russell i işe alır. Coach Rusty bütün ailesi ile beraber yetimhaneye taşınması ve sıfırdan bir futbol programı başlatması ile olaylar gelişmeye başlar. Bu futbol takımı oluşturulurken tabi ki birçok zorlukla karşılaşılır. Öncelikle yetimlerin ayaklarında ayakkabı bile yoktur. Formalar yetimhanede ki kızlar tarafından dikilir hatta toplar bile artan bezlerin sıkıştırılıp birleştirilmesi ile yapılır. Diğer bir sorunda oyuncuların hiçbirinin Amerikan Futbolunun ne olduğunu bilmemesidir. Karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de Amerikalıların bağnaz bakış açısıdır. Oynayacakları Teksas A ligi oyuncuları kabul etmek istemez sonrasında temel sınavı geçmeleri istenir. Okuma yazmayı bile zor beceren, eğitim yönünden zayıf olan yetimlerden sadece on ikisi sınavı geçebilir ve bu şekilde takım kurulmuş olur.

On iki bir Amerikan Futbol takımı için çok düşük bir sayıdır. Amerikan futbolu da bizlerin yaygın olarak bildiği futbol gibi 11 kişi ile oynanmaktadır. Şuan da NFL de bir takım kadrosunun 53 kişi olduğu düşünüldüğünde sayının ne kadar az olduğunu anlamışsınızdır. Türkiye de bile en az kadroya sahip takım 30-35 kişiden oluşmaktadır.

Sonuçta takım kurulur ve maceraları başlar. Bu filmi özel yapan şey ise mücadele ruhunun abartılmadan olduğu gibi ekrana yansıtılmış olması. Film dallanıp budaklanmadan gereksiz ilişkiler anlatılmadan ve konudan sapmadan konu bütünlüğünde ilerleyen izlenmesi kolay bir film. Ailecek eğitici niteliğe sahip olmasının yanı sıra filmi izlemek için Amerikan futbolunu bilmenize gerek yok. Yönetmen terminoloji ile kafanızı asla karıştırmıyor ve filmde karakterler ana hatları ile güzelce olay örgüsü içinde anlatılıyor.

Filmin ana karakteri olan CoachRusty Russell ın çabası ve spor dehası da filmi izlettiren bir diğer özellik. Coach Rusty Amerikan Futbolunda bir devrim olan ve futbolun seyrini değiştiren Yayılma Hücumu (Spread Offense'ın) kurucularından biri ve bu sporda önemli bir mihenk taşı konumunda.

Film ailecek zaman geçirmek ve çocuklarınıza ailenin ne kadar değerli bir şey olduğunu göstermeniz açısından izlenmesi gereken bir yapım.

title