Haberler

NFT Pazarındaki En Pahalı Türk Sanatçı

Sümeyra Teymur

Sümeyra Teymur

CEO
07.05.2021 09:44

1 milyon doların üzerinde bir fiyata satılan ilk NFT'nin bir türk sanatçıya ait olduğunu biliyor muydunuz?

Türkiye'de kripto pazarı çok büyük. 5 milyonun üzerinde kripto kullanıcısı olduğu söyleniyor, yani internet popülasyonunun %10'u. Bütün haber manşetlerinde kripto haberleri var, bitcoin reklamları ise her yerde. Ama iş NFT ve dijital sanata gelince türk sanatçıların çok aktif olduğunu söylemeyiz. Dünyadaki en pahalı NFT sanatçılardan birisi olan Murat Pak hariç tabi ki.

Murat Pak, 25 yıldır dijital sanat yapıyor. NFT pazarına dünyada ilk giren sanatçılardan birisi. Şubat 2020'de "Cloud Monument Dark" ismini verdiği ilk NFT'sini 350 bin dolara satıyor ve bu satış Murat Pak'ı dünyadaki en pahalı NFT sanatçılardan birisi yapıyor. Kendini dijitalden gizlese de, özellikle NFT pazarındaki herkesin tanıdığı bir sanatçı.

Geçtiğimiz haftalardan dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby's, Murat Pak'ın yaptığı NFT koleksiyonunun satışını gerçekleştirdi. Bu müzayedede 3 tane eser çok yüksek fiyatlardan alıcı buldu. Bunlar; The Fungbile (17 milyon dolar), The Swich (1,5 milyon dolar) ve The Pixel (1,4 milyon dolar).

Bunların arasında en ilginç olanı 1,4 milyon dolara satılan The Pixel. Adından da anlaşılacağı gibi bu eser bir pixel, bildiğimiz bir pixel, rengi de gri. Böyle bir eserin bu kadar yüksek fiyattan satılması sosyolojik bir araştırma konusu olacak kadar ilginç. Demek ki Murak Pak'ın imzası 1,4 milyon dolar ediyor. Çünkü bu eserden sanatçının imzasını çıkardığımızda ortada bir eser kalmıyor, her gün milyonlarcasını gördüğümüz bir pixel kalıyor elimizde sadece.

Murat Pak'ın bugün kadar 1 milyon dolarak üzerinde satılan NFT'leri şunlar;

The Fungiable?-?17 milyon dolar

The Swich?-?1,4 milyon dolar

The Pixel?-?1,4 milyon dolar

Metarift?-?1,7milyon

Finite?-?1,5 milyon dolar.

title