Haberler

M1 işlemcili macbook air kutu açma ve inceleme

Sümeyra Teymur

Sümeyra Teymur

CEO
26.02.2021 08:45

macbook air 10, yani apple'ın yeni M1 çipli macbook'ları birkaç ay önce piyasaya çıktı. Apple bu aralar pandemiden ötürü ürün tedariğinde sorun yaşadığı için, 2 ay önce sipariş ettiğim bilgisayar birkaç gün önce elime geçti. ilk izlenimimi 4 kelime ile şöyle anlatabilirim;

Bu cihaz bir harika!!

#M1 çipli olması ne demek?

M1 çipler apple'ın bilgisayarlar için geliştiriği çipler demek. bundan öncesine kadar apple iPhone ve iPad'lerde kendi çipini, mac'lerde ise intel marka çipleri kullanıyordu. ancak kasım 2020'de yapılan bir etkinlikler artık bütün apple bilgisayarlarda apple'ın kendi çiplerini kullanacağını duyurdular. bu tabi insanlık için küçük, apple ekosistemi için oldukça büyük bir adım.

M1 çipler maclerin bir nevi tablet gibi çalışabilmesini sağlıyor. yani cihaz hiçbir şekilde ısınmıyor; ısınmadığı için fana ihtiyaç duymuyor, fanı olmadığı için süper sessiz çalışıyor. ayrıca ekranı açar açmaz uyku modundan uyanıyor.

ek bir özellik olarak aynı M1 çipe sahip olduğu için iphone ve ipad uygulamalarını direkt indirebiliyorsunuz. yani artık iPhone veya iPad için geliştirilmiş herhangi bir uygulamayı bilgisayarımıza indirebiliyoruz. uygulama geliştiriciler keyfine göre mac uygulaması çıkarmalarını beklemek zorunda olmamak mutluluk verecek bir gelişme. tabi applerinde ekranı ipad'lere göre boyutlandığıldığı için tam ekrana geçme konusunda ufak sıkıntılar yaşatıyor ama çok da önemli sıkıntılar değil.

#yeni macbook air'in temel özellikleri nelerdir?

yeni macbook air oldukça ince ve hafif. adaptör de önceki modellere göre küçülmüş, neredeyse ipad adaptörlerle aynı boyuta gelmiş. eski model macbook adaptörler ile karşılaştırdığımızda neredeyse yarısı kadar. cihazın pil ömrü çok çok iyileştirilmiş. bu cihazı kesintisiz şekilde 18–19 saat kullanabiliyorsunuz; ki bu tüm gün şarj ihtiyacı olmadan kullanma imkanı sağlıyor demektir. böylece sırt çantanızda sadece macbook ile dolaşabilirsiniz. kablo ve adaptör taşımanıza hiç gerek yok. ekran parlaklığı macbook pro'larla karşılaştırdığımızda bir tık geride kalıyor ama günlük kullanımda fark yaratmayacak kadar küçük bir farklılık bu.

#yeni macbook air'in performansı nasıl?

macbook air ilk olarak, daha hafif ama performans olarak daha yavaş olarak piyasaya çıkmıştı. yani basit işlerimi halletmek için yanımda hafif bir cihaz taşımak istiyorum diyenler için. ancak zamanla macbook air modellerinin performansı çok arttı ve normal macbook'lar ile aynı seviyeye geldi. M1 çiplere geçtikten sonra cihazın performansı daha bile artarak macbook pro seviyesine, hatta bazı noktalardan ondan daha iyi konuma gelmiş. CPU 3,5 kata kadar, GPU 5 kata kadar arttırılmış. SSd de 2TB'a kadar çıkartılabiliyor ekstra özellik olarak.

bunlardan ne anlamalıyız? yani sadece ofis programları veya browser üzerinden işlemler yapan normal bir ev kullanıcısı iseniz bu cihazı rahatlıkla alabilirsiniz. eğer video edit, fotoğraf edit yapan veya bilgisayarda ağır oyunlar oynayan bir kişiyseniz yine bu cihazı gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz.

şu anda piyasada hangi bilgisayarı almalıyım diye araştırma yapan varsa, yeni macbook air'i gerçekten öneririm. fiyatı 11bin'den başlıyor, yapacağınız ekstra konfigrasyonlara göre artıyor.

title