Haberler

Yaz tarifesi

İdris Bayram

İdris Bayram

Eğitim Yöneticisi / Uğur Okulları
21.06.2022 05:41

Değerli Ultra Beyin,

5 Haziran 2022 LGS soruları bir kez daha gösterdi ki bu uğurda tam zamanlı bir emek olmadan üç yanlış birçok doğruyu tatile gönderiyor.

Her şey dahil bir akımda senin yapman gerekenler neler?

Tık…Tık…Tık!

Ey 7.sınıfı 8'e sıkı sıkı bağlamak isteyen!

Kulağına yaslan ve dinle!

Zor…

LGS'nin Türkçesi zor oluyor,

Çözerken matematiğin gitmesi zor oluyor,

DNA ve Genetik Kod geride kalanlardan yadigar,

Fiilimsi…Yüreğim sus fiilimsi duymasın,

LGS'siz günlere merhaba derken hep anlasın,

Üslü ifadeler ifade etmekten zor!

Şarkı burada bitti!

İşi şimdi ehline bırak!

Yapman gereken en iyi şey:

''Et tekraru ahsen velev kane yüksen''

Yani…

''180 kere de olsa tekrar etmek güzeldir.''

Hep aynı örneği veririm karşımdakine. Beni ilk defa gördüğünde ''hatırlayamadım'' diyebilir misin? Genelde cevap ''hayır''. Peki, bana seni çıkaramadım veya hatırlayamadım diyebilmen için ne olması gerekir? Tabii ki beni daha evvel görüp beyin süzgecinden geçirmiş olman lazım. Hatırlayıp hatırlayamamak beni ne kadar sıklıkla gördüğüne bağlı. İşte tam da burada dersler için de aynı şey geçerli. Tekrar edilmeyen her bilgi karşında tanımadığın ve çıkaramadığın bir sıfat olarak kalıyor unutulmuşluklar defterinde. O zaman her dersten sonra atıştırmalık misali iyi bir tekrar zihni ölümsüz bir hatırlama canavarına dönüştürür. Canavarı iyi besle ve büyüt!

İyi bir anlam bilgisi sorusunu iyi bir anlamaya sahip çözer.

Suyun üzerine yazı yazmak…Ne müthiş bir gelişigüzellik. Demem o ki sen öyle yazma, anlama, okuma! Öyle bir anla ki cevaplar özür dileyip sana doğruyu bulmada yardım ve yataklık etsin. Bu mümkün mü hocam? Elbette, usulca anla ve kalemi şıkkın üzerine götür. Olası tüm netler çorap söküğü gibi gelecektir.

Dersi derste dinle değil, derste anla!

Ne demek anla! Dinlemek, bir kırk dakikanın seyirlik haliyken anlamaya çalışmak bilgiyi ebediyen beyninde meddahlaştırır. Anla da gör!

Düzen senin ömrün, kurt bakışlın olsun!

Düzen hayatına girmeden sen düzene giremezsin. Kendi üç artı bir düzenini kur ve üç yanlışın tatile gönderdiği doğruları davet et! Günlerinin her anına kendinden bir şey kat. Bilirsin en iyi şef, yemeğe kendinden bir imza bırakandır.

Dinle, tekrar et, çöz ve hedefle!

Hedef, hedef, hedef…Yoksa heder illaki. Yapacağın her şeyin bir karşılığı olacaksa bunun en somut versiyonu hedeftir. Binlerce kıssadan hisse uydurup akıl vermeyeceğim ama eminim bunca süreyi bir hiç uğruna yapmıyorsundur. Şöyle gözlerinin dört tarafı çabalarla dolu başkentine bir hedef koy ve bunu silmeyi gözünden sakın!

Kıssadan hisse…

Hazır ol!

Koca bir yaz girmesin aramıza!

title