Haberler

Reflünün tek çözüm yolu kalın bağırsaklardan geçer!

Dr. Mustafa Eraslan

Dr. Mustafa Eraslan

Fitoterapi Uzmanı
20.08.2022 04:14

Reflü bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde kısacası hemen herkeste görülme oranı artan çağımızın bir sorunu oldu. Hastalardan "Hocam bende reflü hastalığı var!" ya da "Hocam bana reflü teşhisi koydular!" şikayetlerini sıkça duyuyoruz.

Reflü nedi r?

Reflü vücudumuzda oluşan bazı problemden dolayı mide suyunun özofagus yani yemek borusunageri kaçmasıdır. Tıptaki adı 'gastroözefageal reflü' yani mide reflüsüdür... O bölgede ciddi bir yanma, ağza acı su gelmesi yemek borusunu tahriş etme gibi sorunlar oluşmaktadır. Reflü öyle ki, geceleri uykudan uyandıran ciddi şikayetlere bile sebep olmaktadır.

Bağırsaklarımızdaki ve midemizdeki gazlar reflüye sebep olur

Mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesi, sağlıksız beslenme, obezite, sigara alkol gibi birçok neden söylenebilir. Ancak reflünün asıl nedeninin bağırsak problemleri olduğu bilinmelidir. Bizimkalın bağırsaklarımızdaki taşlaşmış gaitalar, birikip çürümüş gıda artıklarının çıkardığı gazlardiyaframı sıkıştırarak mideye basınç uygular. Bunun sonucunda ise reflü dediğimiz problem oluşur.

Hazımsızlık, kabızlık nedeniyle bağırsaklarda oluşan gaz ve tıkanıklıklarda, mideye alttan basınç uygulanır, bu basınç mideyi sıkıştırır ve reflüye neden olur. Yani midenin sıkışmasından kaynaklanan bir problemdir.

Bunu basit bir örnekle anlatacak olursak; ağzı su dolu bir balonu düşünün. Balonu sıktığınız zaman ağız kısmından suyun taştığı gibi gaz nedeniyle midemiz sıkıştığı zaman yemek borusundan mide öz suyumuz yukarıya doğru ağzımıza geliyor. İşte bu duruma biz reflü diyoruz…

Reflü olduğumuzu nasıl anlarız?

Yediğiniz yemekler ağzınıza gelir.Midenizde yanma, ekşime, ağzınızda acı bir tat, göğsünüzde ağrı da görülebilir. Bazen bu şikayetler o kadar artar ki kalp krizine bile sebep olabilir.

Reflü neden önemli ve tedavi edilmeli?

Geçmeyen öksürüklerin, ses kısıklıklarının, ağız kokusu ve diş çürüklerinin bir çoğunun nedeni de reflüdür. Bu şikayetler için yıllarca doktora gidersiniz. Fakat neden bulunamaz ve tedavi edilemez.

Reflünün neden olduğu rahatsızlıkların yanı sıra tedavi edilmediğinde tekrarlayarak yemek borusunda ve midede hasar, hatta ülser hastalığına neden olur. Bunun ise kanser oluşumuna zemin hazırladığını düşünürsek, reflünün acilen tedavi edilmesi gerektiğinin önemini anlayabiliriz.

Günümüzde reflü tedavisinde aylarca 3'lü ilaç tedavileri uygulanıyor. Asit salgısını azaltan mide koruyucu ilaçlar yıllarca kullanılıyor. Ama nedene yönelik tedavi yapılmadığı için reflü iyileşmiyor veya tekrarlıyor. Bu İlaçların yan etkilerinden bahsetmeye bile gerek yok.

Reflüyü tedavi etmek için vücudumuza dışarıdan ilaçlar alarak bu durumu bastırmak yerine öncelikli olarak reflünün ana sebebi tedavi edilmelidir. Eğer kalın bağırsaklarınızda bulunan yıllarca beklemiş toksik atıklardan kurtulursanız,kalın bağırsak temizliği yaptırırsanız; işte o zaman çok net söyleyebiliriz ki, reflüden kurtulursunuz. Çünkü aşırı gaz ve bağırsak tıkanıklığından kurtulduğunuz zaman midenizin sıkışması da ortadan kalkmış olacaktır.

REFLÜ BİR SONUÇTUR! SEBEBİ İSE KALIN BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİNİN ARTMASI, AŞIRI GAZ VE BUNA BAĞLI OLARAK DA MİDENİN SIKIŞMASIDIR!

Reflünün kesin ve tek çözümü kalın bağırsak temizliği yani kolon hidroterapidir!

Dr. Mustafa Eraslan, sağlıklı günler dilerim.

title