Haberler

Safra kesesinden değil taşlarından kurtulun!

Dr. Mustafa Eraslan

Dr. Mustafa Eraslan

Fitoterapi Uzmanı
15.06.2022 09:07

"Safra kesenizde taş var" deniyorsa, hatta 17 mm – 3 cm – 5 cm gibi taşın ölçüsünü bile verip gözünüzü korkutuyorlarsa, bu yazımızı dikkatle okuyun! Çünkü safra kesenizdeki taşlardan ameliyat olmadan, safra kesenizi kaybetmeden kurtulabilirsiniz.

Karaciğerimizin hemen altında safra kesesi adını verdiğimiz bir kesecik vardır. Bu keseciğin görevi karaciğerin ürettiği safraları biriktirerek yediğimiz öğünlerin ardından safraları ince bağırsaklara yönlendirmektir.

Düzenli beslenen bir kişinin karaciğerinde yaklaşık olarak her gün yarım veya 1 litre arası safra üretilir ve safra kanalı aracılığıyla bağırsaklarımıza gönderilir.

Safra kesesinde oluşan taşlar, safra kesesi hayati bir önem taşımadığı gerekçesiyle ameliyatla alınmak istenir... Safra kesesinin alınmasının ardından sindirim sağlıklı yapılamadığı için hazımsızlık, şişkinlik, gaz vb rahatsızlıklar oluşur.

Safra kesesi taşı kendini nasıl belli eder?

Üst karın bölgesinde ağrı, mide bulantısı ve kusma, hazımsızlık ve sindirim problemleri, sırt ağrısı, sağ omuzda ağrı, sık sık ishal olma gibi belirtiler yaşıyorsanız safra kesesi taşından şüphelenebilirsiniz.

Safra kesesi taşları ultrason görüntülemesi ile tespit edilir.

Safra kesesinden değil taşlarından kurtulun!
KOLESTEROL TAŞLARI

• Kolesterol ve pigment taşı olarak ikiye ayırabileceğimizsafra kesesi taşlarının çoğunluğu kolesterol taşıdır. Kolesterol taşları genelde yeşil, beyaz veya sarı renkli olurlar.

Safra kesesinden değil taşlarından kurtulun!
PİGMENT TAŞLARI

• Pigment taşlarının rengi ise siyahtır ve safra kesesindeki taşların yüzde 20'sini oluşturur.

Safra kesesinden değil taşlarından kurtulun!
SAFRA ÇAMURU

• Bir de safra çamuru var. Safranın birikmesiyle ve koyulaşmasıyla oluşmaktadır.

Safra taşları çok çeşitli boylarda, bir kum kadar küçük ya da bir pingpong topu kadar büyük olabilirler. Ancak hepsinde görülen şikayet aynıdır.

Bazı Safra kesesi taşları bitkisel kürlerle tedavi edilebilir.

Zencefil, zerdeçal, kimyon, nane ,çoban çökerten, yulaf, ginseng, deve dikeni safra kesesi rahatsızlıklarında etkili olan bitkilerdir.

Bunlar farklı kombinasyonlarda uygun doz ve sürede kullanıldıklarında özellikle kolesterol taşlarında tesir ederler.

Üç – altı aylık kullanım sonrası ultrason çekildiğinde safra taşlarının kaybolduğunu görebiliriz. Bazen de doktor arkadaşlar taşları göremeyince ilk ultrasonunuzda bir hata olmuş diyebiliyorlar... Pek çok hasta bu şekilde bitkisel tedavi ile ameliyattan kurtulmakla kalmıyor, vücudunda önemli bir yere sahip olan bu organını da kaybetmemiş oluyor.

Safra taşlarında bitkisel tedavi esnasında 'böbrek taşı düşürmek', gibi bir sancı yaşamazsınız. Kese içindeki taşlar eriyerek kaybolur.

Her zaman vurguladığım gibi, öncedoğal tedavi yöntemleri denenmeli, vücut bütünlüğünü bozan cerrahi müdahale ise son çare olarak düşünülmelidir.

Dr. Mustafa Eraslan, sağlıklı güler dilerim.

title