Haberler

Jeotermal enerji yazıları 2 – Olumsuz yanlar

Prof. Dr. Serhat Yüksel

Prof. Dr. Serhat Yüksel

İstanbul Medipol Üniversitesi
17.06.2021 01:10

Jeotermal enerji konusunda yazılarımıza devam etmekteyiz. Bir evvelki yazımızda, adı geçen bu enerji türünün olumlu yanlarından bahsetmiştik. Bugün ise jeotermal enerjinin olumsuz yanlarını vurgulamak istiyorum.

En önemli olumsuz yanlardan biri şüphesiz maliyettir. Jeotermal enerji santrallerinin kurulum maliyetleri oldukça yüksektir. Belirtilen bu durum da yatırımcılarının bu alana olan motivasyonlarını azaltmaktadır.

Belirtilen bu durum finansman problemini de doğurmaktadır. Yatırımcıların bu kadar büyük miktarda fonu bulabilmeleri kolay olmamaktadır. Bu husus da jeotermal enerji yatırımlarının azalmasına sebebiyet vermektedir.

Jeotermal enerjinin başka bir olumsuz yanı ise kurulum alanlarının sınırlı olmasıdır. Diğer bir ifadeyle, bir ülkedeki her yere jeotermal enerji santrallerinin kurulabilmesi mümkün değildir. Bu durum da söz konusu yatırımların sınırlı olmasına yol açmaktadır.

Öte yandan, jeotermal kaynağın iletildiği borulara müdahale edebilmek çok kolay değildir. Bundan dolayı, ilgili borularda herhangi bir problem olması durumunda, bu süreci etkin bir şekilde yönetebilmek oldukça zordur.

Belirtilen bu olumsuz hususlar dikkate alındığında, jeotermal enerji yatırımlarına yönelik aşağıdaki hususlar ön plana çıkmaktadır.

1) Maliyeti yüksek olan jeotermal enerji yatırımları için devlet tarafından finansal destek sağlanması elzemdir.

2) Kurulum alanları sınırlı olan jeotermal enerji için, ülke genelinde bu yatırımların yapılabileceği yerlerin detaylıca analiz edilmesi gerekmektedir. Öte yandan, yeni teknolojilerin de kapsamlı bir şekilde incelenerek bu yatırımların arttırılabilmesi sağlanmalıdır.

3) Jeotermal kaynağın iletildiği borulara müdahalenin çok zor olmasından dolayı, bu borularda problemlerin yaşanmaması için malzemenin çok kaliteli seçilmesi önem arz etmektedir.

title