Haberler

Nevşehir'de Tespit Edilen Anıt Ağaçlardan 3'ü Tescillendi

Güncelleme:

Nevşehir'de yapılan 'Anıt Ağaçları Tespit Derleme, İnceleme ve Sayısallaştırma Projesi' sonucunda 41 anıt ağaç tespit edildi. Bu ağaçlardan 3'ü 'Anıt Ağaç' olarak tescillendi ve diğer 38 ağacın tescil işlemleri devam ediyor. Çalışmaları yürüten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın, tescil sürecinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonuçlandırılacağını belirtti.

Nevşehir'de 'Anıt Ağaçları Tespit Derleme, İnceleme ve Sayısallaştırma Projesi' çerçevesinde yürütülen çalışma sonrasında tespit edilen 41 anıt ağaçtan 3 tanesi 'Anıt Ağaç' olarak tescillendi. 38 anıt ağacın da tescil işlemleri devam ediyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın; Nevşehir'de anıt ağaçların tespit derleme, inceleme ve sayısallaştırılması yönünde yaptıkları çalışmaları tamamladıklarını söyledi. Nevşehir'de şu ana kadar bakanlık tarafından tescil edilmiş 4 tane ağacın olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın; "Buradan yola çıkarak sahada bir yıllık bir çalışma gerçekleştirdik. Çalışmamız sonucunda 41 ağaç tespit ettik. Bu ağaçlar korunmaya değer tescilli aday ağaçlar. Bunlarla ilgili ilk aşamada üç tane ağacımızın tescili gerçekleşti. Üç ağacımız, Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından Anıt Ağaç Tescili noktasında uygun olduğuna karar verildi. Bundan sonraki süreç Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonuçlandırılacak" dedi.

"Hacı Bektaş Veli'nin Hırkasını bıraktığı ağaç da tescillendi"

Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın; "Şuan burada bulunduğumuz bölge, Hırkadağ bölgesi. Burada arkamızda bulunan boylu ardıç ağacımız. Bu ağacımız da bizim başvuruda bulunduğumuz dosyasını hazırladığımız ağaçlardan bir tanesiydi. Ağaçlarımız; boyutsal, görsel ve kültürel arıt ağaçlar çerçevesinde gruplandırılıyor. Burada bulunan ağacımız için, 'Kültürel Anıt Ağaç' olarak tescil edilmesi yönünde başvuruda bulunduk. Ağacımızın boy, gövde çevresi, tepe çapı ölçümleri yapıldı, yaş tahmininde bulunuldu. Tahmini olarak da yedi yüz yaşında olduğu tespit ettik. Burada özellikle bu ağacımızın Hacı Bektaş Veli'yle özdeşleştirilmesi çok kıymetli. Bu noktada da kültürel anıt ağaç noktasında aday bir ağaç olarak korunmaya değer olduğunu gördük. Özellikle bu ağacımız 16 Ağustos Hacı Bektaş Veli'yi Anma Kültür ve Sanat Etkinliği çerçevesinde de programına dahil edildi" şeklinde konuştu.

Başvurusu hazırlanan ve Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından anıt ağaç tescili noktasına uygun görülen diğer iki ağacımızda Hacıbektaş ilçesinde bulunduğunu söyleyen Altın; "Bunlardan bir tanesi Dedebağ türbesi içerisinde ki Meşe Ağacımız. Meşe ağacının da gövde çapı, boyu ve yine tepe çapı ölçümleri yapıldı. Yaşı da tahmini olarak 700 olduğu düşünülüyor. Diğer ağacımız da yine Hacıbektaş bölgesinde bulunan Ceviz ağacı. Ceviz ağacı da hem görsel açıdan hem de kültürel açıdan önemli ağaçlardan bir tanesi. Onun da yaşının tahmini 300 olduğunu düşünüyoruz. Tüm bu süreç Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonuçlandırılacak" dedi. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

İklim Değişikliği Hacı Bektaş Veli Hacı Bektaş İnceleme Edebiyat Nevşehir Eğitim Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title