Haberler

Vasiyeti Yerine Getirilen Halk Ozanı Ali Kızıltuğ, Toprağa Verildi

Güncelleme:

Halk ozanı Ali Kızıltuğ, Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı törenin ardından vasiyeti üzerine Abaranın Kaşı mevkiinde toprağa verildi.

Geçtiğimiz aylarda kanser teşhisi konulan ve Ankara'da tedavi gördüğü özel birÿhastanede hayatını kaybeden halk ozanı Ali Kızıltuğ için memleketi Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde tören düzenlendi.

SEVENLERİ AKIN ETTİ

Sabah saatlerinde Ankara'dan karayolu ile köyüne getirilen 73 yaşında hayata veda eden Kızıltuğ için Mursal Köy Odası'ndaki törene yakınları ile Vali Davut Gül, CHP Sivas Mileletvekili Ali Akyıldız, Divriği Kaymakamı Tolga Özdemir, Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, CHP Sivas İl Başkanı Ulaş Karasu, sanatçı Mustafa Özarslan ve binlerce seveni katıldı.


"TÜRKİYE'NİN BAŞI SAĞOLSUN"

Cenaze töreni öncesi konuşan Ali Kızıltuğ'un oğlu Serhat Kızıltuğ babasının son dakikalarını anlattı. Serhat Kızıltuğ, "Son safhalarında yürüyemiyordu. Kolundan tutup gezdiriyorduk. Bize dedi ki 'Beni birkaç güne morga koyarlar' dedi. 'Baba dedim, nasıl konuşuyorsun daha bana sözün var, Mursal'da kuzu keseceksin'. 'İnşallah ama oğlum daha gözüm kesmiyor' dedi.

VASİYETİ YERİNE GETİRİLDİ

Gece saat 2 gibi ağırlaştı. Yapılan müdahalelere rağmen kurtaramadık. Hakkın rahmetine kavuştu. Ankara'da büyük bir tören düzenlendi. Şimdi de köyümüze getirdik. Burada babamıza son görevimizi yapacağız. Sivasımızın, Divriğimizin, Mursalımızın, Türkiyemizin başı sağolsun. Halka mal olmuş bir halk ozanıydı. İnsan ayırımı yapmazdı. Bize vasiyeti, 'Eğer ben ölürsem köyüme götürün sevenlerim oraya da gelir hiç değilse Divriği'ye, Mursal'a bir katkım olur' dedi. 'Tamam baba' dedik. Dediği yerede getirdik." dedi.


Diğer oğlu Mustafa Kızıltuğ ise şöyle konuştu: "Baba ocağına, doğduğu, büyüdüğü topraklara getirdik. Daha önce getirmek istiyorduk ama olmadı. Babam ölmedi, yaşayacak. Sevenlerinin duygusuyla, sevgisiyle, aşkıyla, türküleri susmayacak. Sevenleri onu yalnız bırakmayacak. Benim babamdı ama sevenlerinin dostuydu, arkadaşıydı."

"TÜRKİYE BÜYÜK BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ"

Cenaze töreninde konuşan Sivas Valisi Davut Gül çocukluğunda babasının evde hep Ali Kızıltuğ dinlediğini ifade ederek "Türkiye büyük bir değerini kaybetti. Biz inanıyoruz ki her canlı ölümü tadacaktır. Önemli olan kalıcı izler bırakmak. Ozanımızı buraya ilk tayin olduğumuzda tanıştırmışlardı. Bize şiir okudu, türkü okumuştu. Daha öncesinde de çocukluğumuzda rahmetli babam evde Ali Kızıltuğ hep dinlerdi oradan biliyoruz. Allah rahmet eylesin. Ailesinin sevenlerinin başı sağolsun" dedi.


EŞİ VE KIZLARI FENALIK GEÇİRDİ

Konuşmalardan sonra yapılanÿduanın ardından Ali Kızıltuğ'un naaşı omuzlar üzerinde taşınarak Abaranın Kaşı mevkisine getirildi. Cenaze defin sırasında eşi Fatma ile kızları Gülşen ve Sakine fenalık geçirdi. Kızıltuğ'un mezarının üstü çiçeklerle donatıldı.1944 yılında Sivasın Divriği ilçesine bağlı Mursal köyünde dünyaya gelen Kızıltuğ, 'Asrı gurbet harab etmiş köyümü' isimli ilk plağını 1969 yılında doldurmuştu. Sanatçının bugüne kadar 103 plak ve 87 kaseti çıktı. 1969 yılından bu yana sadece kendi eserlerini seslendiren Kızıltuğ'un, 2 bini aşkın eseri bulunuyor.

Cenaze töreninden kareler;

Kaynak: Haberler.com / Magazin

Ali Kızıltuğ Divriği Türkiye Sivas Magazin Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (54)

ibrahim:

söz konusu büyük bir halk ozanının vefatı ve eşinin tırnaklarında oje var. . . biz TÜRK'' üz cenaze merasimlerimiz abdest alınarak yapılır. Hadi farklı bir görüşe sahipsin bari eşine son görevini yerine getirseydin . . . o ojeleri hangi ara sürdün pes doğrusu. . .

4
26
yanıtYanıtla
....:

öküz altından buzağımı arıyorsun anlamadım gitti. . . .

yanıt2
yanıt2
TANJU:

KIZI DA OLSA AYNI EŞİ DE OLSA AYNI

yanıt1
yanıt0
Nur:

İslami usullere göre oje çıkıyor (artık ojeli de namaz kılınır diyorlar) buna tepki yapmıyorsunuz da . Kadının acılı günü. Ojesini çıkartmayı unutmuş da olabilir, buna mı tepki yapıyorsun.

yanıt7
yanıt0
Arap İbo:

Ne alaka ? Kadın sonuçta, cenaze namazına katılmamıştır belki. Diyelim ki katıldı, hadi diyelim ki oje ile alacağı abdesti de geçersiz, sen kim olarak yargılıyorsun bunu ? Birinin abdestinin, imanının geçerliliğini, kulluğunu sorgulayıp yargılayarak kendini ne yerine koyuyorsun ? O kadının, görevini yerine getiremediğine kim olarak karar verdin ? Bunlar kulluk meseleleri, şimdi tekrar soruyorum, kulluğu sorgulayarak kendini ne ve kim yerine koyuyorsun ? Ayrıca, ''Türk merasimi'' ne alaka ?

yanıt2
yanıt0
vatandaş:

kızılbaşlar

3
21
yanıtYanıtla
grey:

sizin başınızın rengi ne ki?bu hakkı nereden buldunuz.

yanıt0
yanıt1
rerere:

karabaşlar

yanıt0
yanıt0
vatansever:

alevileri sevmeyen hiç kimseyi sevemez ve alevileri sevmeyen müslümanda olamaz

12
4
yanıtYanıtla
HHHHH:

kardeş öyle demede her milletin iyisi iyidir. ama adam gibi adam olmalı. ozanımıza allah rahmet eylesin. acını ve acınıza anlıyorum. bazı fitne fesatlara fırsat vermeyelim. ben alevi değilim ama çok arkadaşım var hepsine saygı duyarım. NOT:HER MİLLETİN İYİSİNE DELİKANLISINA SAYGI DUYARIM.

yanıt5
yanıt0
Tüm 54 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title