Haberler

Ünü Ülke Sınırlarını Aşan Tat: "Zile Pekmezi"

Ekber Türkoğlu - Zile ilçesinde, yöreye özgü yöntemlerle yapılan ve ilçenin adıyla anılan pekmez, 20 ülkeye ihraç ediliyor.

Ekber Türkoğlu - Zile ilçesinde, yöreye özgü yöntemlerle yapılan ve ilçenin adıyla anılan pekmez, 20 ülkeye ihraç ediliyor.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her tarafında pekmez üretimin yapıldığını ancak Zile pekmezinin diğerlerinden çok farklı olduğunu söyledi.

Zile pekmezinin özelliklerine değinen Vidinel, "Zile pekmezinin en önemli özelliği, renginin beyaz olması. Narenciye üzümünden yapılıyor" dedi.

Yöreye özgü pekmezi korumak adına çalışmalar yaptıklarını ifade eden Vidinel, şöyle konuştu:

"Pekmezi korumak adına Zile Ticaret ve Sanayi Odası ile birkaç yıl önce coğrafi işaretini aldık. Birtakım kriterleri ortaya koyduk. Beyaz pekmez üreten firmaların bu kriterlere göre pekmezleri üretmeleri gerekiyor. 'Zaman içerisinde pekmezimizin tadı değişir' diye bu coğrafi işareti aldık. Ülkemiz genelinde pekmezler gri veya kırmızıya yakındır. 'Zile pekmezi' ibaresi bulunan pekmezler beyazdır, krema şeklindedir. Ekmeğe sürülebilen çikolata gibidir. Rengi beyazdır, enerji kaynağıdır. Zile pekmezi çocuklarımızın kemik gelişimi için tercih ettikleri gıdadır. Beyaz pekmez Zile'miz hariç ülkemizin hiçbir yerinde üretilmiyor."

Vidinel, Zile pekmezini tanıtmaya gayret ettiklerini belirterek, "Fuarlarda pekmezleri stantlarımızda sergiliyoruz. Bu stanttan fuarı gezen insanlara pekmezleri tattırıyoruz. İlçemizde pekmez üretimi yapan firmalarımız pekmez talebini karşılamakta zorlanıyor. 20 ülkeye Zile pekmezinin ihracatı yapılıyor" diye konuştu.

-Beyazlaştırmak için yumurta akı kullanılıyor-

Üreticilerden Fatih Atay ise Zile pekmezinin bölgedeki narenciye üzümlerinden yapıldığını söyledi. Diğer pekmezler gibi işlem yaptıklarını, farklı olarak pekmezi beyazlatmak için yumurta akı kullandıklarını anlatan Atay, şunları kaydetti:

"Yüzyıllardır ilçemize özgü olarak üretiliyor. Eskiden beyazlaştırma işlemini insan gücüyle yapıyorduk. Şimdi ise makine ile bu işlemi yapıyoruz. Üzümü bir günde pekmeze dönüştürüyoruz. Müşteriye sunmamız birkaç haftayı buluyor. Bu sene yaklaşık 25 ton üzüm işledik. Bundan da 3,5 ton pekmez elde ettik. Zile pekmezimizi daha çok tanıtmamız gerekiyor."

Yayıncı: Cemal Coşkun - TOKAT

Kaynak: AA / Yerel

Ekber Türkoğlu Lütfi Vidinel Zile Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title