Haberler

Türkiye'nin 40 Yıl İhtiyacını Karşılayacak Gaz Bulundu

Alternatif enerji kaynağı kaya gazında çalışmalar hız kesmiyor. Diyarbakır’daki Sarıbuğday-1 kuyusunda gelecek ay çatlama aşamasına geçilecek.

Enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve yerli üretimi artırmayı hedefleyen ekonomi yönetimi kaya gazına yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Geçen yıl sondajın başladığı Diyarbakır’daki Sarıbuğday-1 kuyusunda önümüzdeki ay su pompalama işlemi ile çatlatma aşamasına geçiliyor.

3 bin 930 metreye inilen ve yatay olarak 1 kilometre gidilen çalışmalarda çatlatmanın yapılmasının ardından gaz gelmesi beklenecek.

Genellikle çatlatmanın ardından üç ay sonra gaz gelmeye başladığını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, bu kuyunun ardından yeni sondajların başlayacağı müjdesini verdi.

Öncelikli olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte Diyarbakır’daki sondaj çalışmasında ortaklık yapan Shell firması kulesini 20 km ilerideki bir başka kuyuya taşıyarak yeni bir çalışmaya başlayacak. Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Trakya Havzası’ndaki arama faaliyetleri de 2014 yılında hız kazanmış olacak.

40 YILLIK GAZ REZERVİ BULUNUYOR

Yapılan araştırmalara göre her iki bölgede de önemli miktarda kaya gazı potansiyeli bulunduğu ifade ediliyor. 

Amerika’nın üretim hamlesi ile dünyanın dikkatini çekmeye başlayan kaya gazına, petrol ve doğalgazda önemli oranda dışa bağımlı olan Türkiye’de özel önem veriliyor. 

Uzmanlara göre Türkiye’nin üretilebilir kaya gazı rezervi 1.8 trilyon metreküp olarak hesaplanıyor. Söz konusu miktarla Türkiye’nin 40 yıllık gaz ihtiyacın karşılanabileceği ifade ediliyor. ABD de önemli miktarda kaya gazı çıkarılmasının ardından doğalgaz fiyatlarında da büyük düşüşler meydana gelmişti.

İLK GAZ 2014'TE

Diyarbakır Sarıbuğday-1 kuyusunda yapılan sondajda 3 bin 930 metreye inilirken buradaki çalışmaların 2014 yılında tamamlanması planlanıyor. 

Güneydoğu Anadolu ve  Trakya Bölgeleri’nin yanı sıra Karadeniz, Doğu Anadolu, Tuz Gölü civarı ve Toroslar, Türkiye’de kaya gazı olduğu düşünülen diğer alanlar olarak ön plana çıkıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (32)

amedligizemli_34000spi@hotmail.com:

yılarca kürtlerin canına okudunuz şimdi kalkmış enerji kaynaklarımızı çalıyorsunuz buna izin vermeyiz

6
59
yanıtYanıtla
diyarbekremzrtsz@hotmail.com:

o zaman sizde asalak gibi yıllarca ne lektrık ne su ödediniz ne vergi hep bizim sırtımızdan gcindiniz bugunekadar diyarbakırın devlet hıc bır katkısı olmamıştır dıyarbakıra yapılan harcamanın anca beşte brini diyabakır gerivermiştr devlet bütçesine . medli çocuk ataların ensest medler bile senın kadar nankör değildir eminim

yanıt0
yanıt0
zaza licezazas_da3@hotmail.com:

kürt topraklarında cıkan zenginlikleri sadece kürtler yiyecek bize ait olan topraklar =D türklere yağmurlu havada su yok =D

5
48
yanıtYanıtla
vatandaşali_aliii@hotmail.com:

babanın mı o topraklar..siz defolun gidin vatan hainleri

yanıt0
yanıt0
ismet kayaismetkaya@windowslive.com:

dikkat edinde (baş)ka birşey yemeyin..

yanıt0
yanıt0
AHMET DEMIRgroenefatsam@hotmail.com:

Zavalli kurt arkadas sana zenginlikleri tek basina yedirmezler orasi Turkiye topraklaridir bunu asla unutma sizi somuren agalardan kurtulun yoksa hep findik toplamaya gelirsiniz Karadenize benden soylemesi ...

yanıt0
yanıt0
YEMEZLERcsaridogan@hotmail.com:

GAZA GELMEYİN ZAZA LİCE rumuzlu kesin CHP li. yoksa aklı başında hiçkimse böyle bir şey yazmaz.

yanıt0
yanıt0
zaza licezazas_5@hotmail.com:

babamın melı değil dedemin 10 bin yıllık mirası asıl sen defol git orta asyaya bozkır yaratığı =D o kamil zaza kendisini ne sanıyor acaba

yanıt0
yanıt0
Yarrrrr saçların lüle lülenuriye@hotmail.com:

Yalama o zaman kaçak kullandığınız elektrik paralarını kuruşuna kadar ödeyin

yanıt0
yanıt0
osmanyuksel.kelle@orange.fr:

zaza ne iciyosan guzel kafa yapmis belli ...yalniz sunu bilki turkleri yani bizi bu topraklardan cikaracak bir nesli analar dogurmadi daha ..onun icin bos konusma ...

yanıt0
yanıt0
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title