Haberler

Türkev Tirebolu Evlerini İnceledi

"31.Tarihi Türk Evleri Haftası" etkinlikleri kapsamında Giresun'a gelen Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği (TÜRKEV) Başkanı Prof.Dr.Cengiz Eruzun ile dernek üyelerinden oluşan heyet Tirebolu ilçesini ziyaret etti.

"31. Tarihi Türk Evleri Haftası" etkinlikleri kapsamında Giresun'a gelen Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği (TÜRKEV) Başkanı Prof. Dr. Cengiz Eruzun ile dernek üyelerinden oluşan heyet Tirebolu ilçesini ziyaret etti.

Tirebolu'da kahvaltıda Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır'la bir araya gelen heyet daha sonra ilçede tarihi evleri yoğun olduğu Yeniköy ve Hamam Mahallesi Kaledibi Sokak'ta incelemelerde bulunuldu.

Prof. Dr. Eruzun, ilçenin tarihi ev anlamında çok şey kaybetmesine rağmen yine de kazanabilecekleri sokakları olduğunu söyledi.

"Buradaki bazı binaların tescilsiz olduklarını gördük. Bunların tescillenip buralar için proje hazırlatıp Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna verilerek bunlar için Kültür Bakanlığının sağladığı finanstan yararlanabilirler" diyen Eruzun, şöyle devam etti:

"Biz burada gezerken bazı evlerin sahipleri ile konuştuğumuzda tarihi değere sahip bu binaları yıkıp beton bina yapacaklarını söylediler. Burada insanlarda bir bilinç eksikliği var. Koruma konusunda bu türlü olanakların olmasına rağmen halen sıcak bakılmadığını görüyoruz. Yani bir bilgisizlik meselesi var. Bunun için burada Tirebolu Belediyesi'ne büyük iş düşüyor. Bu konuda insanların bilgilenmesi için daha fazla etkinlikler yapılması lazım. Bizlerin yapmış olduğu "Kentsel Tasarım Projelerini " incelemeleri lazım. Buraların doğal güzelliği için korunması lazım. Ama maalesef rant denen kötü bir para vurgunu var. Burayı güzelleştirdiğiniz zaman, güzel binalar yaptığınız zaman oradan rant gelmeyecek mi ? Gelecek ama o güzel rant. Rant vurgunu çirkin ranttır. Apartmanlar yaptığınız zaman bire 200, bire 300 alıyorsanız o çirkin bir ranttır. Bu topluma rağmen birilerinin cebine para aktaran ranttır. Bu çirkin ranttan kaçınmak lazım, bu doğruyu getirmez. Burada proje yapmak lazım. Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır da umut veriyor."

Bundan önceki deneyimleri olan Çanakkale ve Birgi'de güzel sonuçlar aldıklarına işaret eden Eruzun, "Buranın kendine göre şartları olacaktır. Onları devreye sokarak buraları güzelleştirmek mümkün. Bunun için de bir an önce tescilsiz olan tarihi evlerin tescilletilerek korumaya alınması ve restorasyon işlemleri için projeler üretilmesi lazımdır. Bu konuda belediye bizden yardım istediğii takdirde bizler de ekibimizle birlikte buradaki çalışmalara öncülük etmeye hazırız. " dedi.

Gültekin yok haberi ham haliyle ben atıyorum atakan - Giresun

Kaynak: AA / Güncel

Burhan Takır Tirebolu Türkiye Giresun Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title