Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciası kapsamında haklarında dava açılması mahkemece kabul edilen, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin bağlı olduğu üst şirket yöneticisi Alp Gürkan ve 4 yöneticinin "Olası kasıtla adam öldürmeye sebebiyet vermek" suçlamasıyla yargılanmaları...

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciası kapsamında haklarında dava açılması mahkemece kabul edilen, Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin bağlı olduğu üst şirket yöneticisi Alp Gürkan ve 4 yöneticinin "Olası kasıtla adam öldürmeye sebebiyet vermek" suçlamasıyla yargılanmaları ve tutuklanmaları için mahkemeye başvuruda bulunduklarını bildirdi.

Arslan, düzenlediği basın toplantısında, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki faciası nedeniyle Soma Kömür İşletmeleri AŞ yöneticileri ve sorumluları hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada yargılamanın sürdüğünü, bu davadan ayrı olarak Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin bağlı olduğu şirketin yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan ve 4 yönetici hakkında daha Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca 16 Ekim 2016 tarihinde yeni bir iddianame hazırlandığını hatırlattı.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, yönetim kurulu üyesi Mustafa Yiğit, Genel Müdür ve Teknik Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar, İş Güvenliği Uzmanı Murat Bodur ile Acil Durum Yöneticisi Haluk Evinç'in "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak"la suçlandıkları iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce 22 Kasım 2016'da kabul edildiğini aktaran Aslan, "Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde 2015/81 esas sayısıyla halen görülmekte olan ana dava dosyadan ayrı olarak, 2016/323 esas sayısıyla açılan bu dava dosyasıyla, Alp Gürkan ile 4 yönetici hakkında dava açılmıştır." bilgisini verdi.

Dosya kapsamında, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin, sanıkların ikamet ettikleri illerdeki mahkemelere talimat yazıldığını ve sanıkların ifadelerinin alınması için zorla mahkemeye getirilmesinin istendiğini bildiren Arslan, sanıkların savunmalarının alınmasının ardından bu dosyanın ana dosyayla birleştirilmesini beklediklerini söyledi.

Arslan, şöyle devam etti:

"Sanıklar hakkında 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten dolayı dava açılmış. Oysa yargılaması devam eden ana dava dosyasında, bu kişilerle aynı konumda olan Can Gürkan ve diğer tutuklu sanıklar hakkında 'Olası kasıtla adam öldürmeye sebebiyet vermek' suçlamasıyla dava açılmıştır. Aynı konumda olan kişilerle ilgili farklı suçlamalarla dava açılması kanaati bizce doğru değildir. Mahkemede bu konu gündeme getirilecek ve sanıklar hakkındaki farklı suçlamalarla ilgili gerekli düzenlemenin yapılması talebinde bulunulacaktır. Ayrıca Akhisar Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe ile bu konu gündeme getirilmiştir. Ayrıca, bu 5 kişinin de yöneltilen suçlamalar kapsamında tutuklu yargılanmaları için talepte bulunulmuştur."

Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Açılan davada tutuklu sanıklar Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu Soma Kömür İşletmeleri yöneticileri ile vardiya amirleri 8 kişi hakkında "Olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "Taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki cezanın 3'te 1'den yarısına kadar artırılarak uygulanması talep edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Alp Gürkan Soma Kömür Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title