Haberler

Soğuk Suda Ekmek Mücadelesi

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde çok sayıda tarım işçisi, kar sularının da etkisiyle bir hayli soğuyan Savrun Çayı'nda 50 lira yevmiyeyle turp yıkayarak geçimini sağlıyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde çok sayıda tarım işçisi, kar sularının da etkisiyle bir hayli soğuyan Savrun Çayı'nda 50 lira yevmiyeyle turp yıkayarak geçimini sağlıyor.

Bölgenin en önemli tarım ürünü olan ve "kırmızı altın" olarak anılan turp, tarladan söküldükten sonra traktörlerle yıkanmak için Savrun Çayı'na getiriliyor. Burada oluşturulan havuzlara dökülen turp, buz gibi suya giren işçilerce yıkanarak paket ve çuvallara konuluyor.

Eriyen karların suyuyla debisi yükselen ve su sıcaklığı 2 ila 3 derece olan Savrun Çayı'nda turp yıkayan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler, sabahın ilk saatlerinden hava kararana kadar su içinde ekmek mücadelesi veriyor.

Yaklaşık 20 yıldır turp işçiliği yapan Emine Sarı, soğuk havaya rağmen sabahın erken saatlerinden itibaren turp yıkamaya geldiğini söyledi.

Turp sayesinde sofralarına ekmek geldiğini aktaran Sarı, "Turp olmazsa açız. Çoluk çocuğumuzun ekmeğini buradan çıkarıyoruz. Rızkımız burada. Soğuk olsa bile gelmek zorundayız. Turp bizim her şeyimiz." dedi.

İşçilerden Hatice Can da her yıl soğuk kış aylarında aile ekonomisine katkı sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

Kazandığı parayla ev ekonomisine katkıda bulunduğunu dile getiren Can, "Herkes sıcak sobasının yanında ısınırken, biz ekmek parası için buz gibi suda turp yıkıyoruz. Çok zor ve soğuk olmasına rağmen işimizi severek yapıyoruz." diye konuştu.

Yevmiyeleri 50 lira

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise turpun kış mevsiminde 4 ay boyunca tarım işçilerinin ekmek kapısı olduğunu söyledi.

İlçede fabrikalaşmanın olmaması nedeniyle turpun Savrun Çayı'nda yıkandığını ifade eden İspir, "Türkiye'de turp denilince akla Kadirli gelir. Yöremizin 'kırmızı altını' turpun kış aylarında ülke ve ilçe ekonomisine önemli katkısı oluyor. Her yıl soğuk havada 5 bin kişiye ekmek kapısı oluyor turp. Kış aylarında binlerce insan buz gibi suda ekmeği için çalışıyor. Turp sayesinde 50 lira yevmiye ile evine ekmek götürüyorlar. Allah yardımcıları olsun." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Emine Sarı Osmaniye Kadirli İspir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title