Haberler

Uşi Antlaşması önemi nedir? Uşi Antlaşması sonuçları neler?

Güncelleme:

Uşi Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile İtalya arasında imzalanan antlaşmadır. Uşi Antlaşması önemi nedir merak konusu oldu. Peki, Uşi Antlaşması önemi nedir? Uşi Antlaşması sonuçları neler? İşte detaylar...

Uşi Antlaşması, İtalya Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında Trablusgarp Savaşı sonunda imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma İtalyan tarihinde Trattato di Losanna yani Lozan Antlaşması olarak geçmektedir. "Ouchy" Lozan'ın bir semtidir. Türkiye tarihinde 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması ile anlam karışmasını önlemek için Uşi (Ouchy) Antlaşması olarak anılmaktadır. Peki, Uşi Antlaşması önemi nedir? Uşi Antlaşması sonuçları neler? Detaylar haberimizde...

UŞİ ANTLAŞMASI ÖNEMİ NEDİR?

Trablusgarp Savaşı devam ederken Balkan Savaşı'nın çıkması üzerine, Osmanlı İmparatorluğu İtalya Krallığı'ndan barış istemek zorunda kaldı. Barış antlaşması, İsviçre'nin Lozan şehrinin Leman gölü kıyısında yer alan Uşi semtinde imzalandı. Yapılan antlaşma gereğince, Trablusgarp ve Bingazi'ye tam bir özerklik tanındı. Osmanlı İmparatorluğu, buradaki askerlerini geri çekecekti. Bu İtalya'ya, Trablusgarp ve Bingazi'yi serbestçe işgal edebilme fırsatını veriyordu.

UŞİ ANTLAŞMASI SONUÇLARI NELER?

İtalya, elinde tuttuğu Rodos ve çevresindeki On İki Ada'yı bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu'na geri verecekti. Ancak adaların Osmanlı İmparatorluğu'na teslimi hiçbir zaman gerçekleşmedi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra da adalar Yunanistan'a verildi.

İbrahim Çelik
Haberler.com - Gündem

İtalya Gündem Eğitim Politika Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title