Haberler

Muş: Karasu Islah Projesi Başlatıldı

Muş Ovası'ndaki drenaj probleminin giderilmesi ve ilkbahar mevsiminde yaşanan sel baskınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Karasu Islah Projesi' başlatıldı.

Muş Ovası'ndaki drenaj probleminin giderilmesi ve ilkbahar mevsiminde yaşanan sel baskınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Karasu Islah Projesi' başlatıldı.

Muş Ovası'nda çok fazla menderes çizen 119 kilometre uzunluğundaki Karasu Nehri ıslah ediliyor. Muş Valiliği ve Devlet Su İşleri'nin (DSİ) başlattığı çalışmalar kapsamında 2006 yılında ıslah edilecek nehrin 4 kilometrelik kısımda çalışmalar düzenlenen törenle başladı. Törene Muş Valisi İbrahim Özçimen, AK Parti Muş Milletvekilleri Medeni Yılmaz, Sebahattin Yıldız, DSİ Van Bölge Müdürü Ayhan Yüksel, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Vali Özçimen, il için büyük bir önem arz eden 'Karasu Islah Projesi'nin başlamasından ötürü büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. İlin kaderini değiştirecek öneme sahip olan bu projenin bitirilmesinden sonra öneminin anlaşılacağını aktaran Vali Özçimen, "Karasu Nehri yıllardan beri ilkbahar mevsiminde taşarak insanların mallarına zarar veriyor ve halkın hayatını tehlikeye sokuyordu. Ayrıca Türkiye'nin üçüncü büyük ovası olan Muş Ovası'nda drenaj problemi tarlalarda su birikintilerinin olmasına sebebiyet vermiştir. Bu nedenle çiftçiler ekinlerini gerektiğinden daha geç ektiği için istenilen verimi alamıyor. Ekinler tarım için elverişli yağmurlardan istifade edemiyor, bunun için istenen verim alınamıyor. Karasu Islah Projesi Muş Ovası'nda yapılması planlanan tarım ve hayvancılık projelerinin başlangıcı ve kısacası alt yapısı olacaktır. Yani ova da yapılacak planlamalar ve projeler, Karasu Islah Projesi'nin gerçekleşmesinden sonra yapılabilecektir. Bu proje ilin kalkınması için adeta lokomotif olacaktır" dedi.

DSİ Van Bölge Müdürü Ayhan Yüksel de, DSİ Genel Müdürlüğü Türkiye'nin değişik vilayetlerinden gönderilen araçlarla çalışmaları kendi imkanlarıyla yaptıklarını söyledi. Projeyi 2003 yılından beri planladıklarını ama çalışmaların anca başladığını kaydeden Yüksel, "Muş Ovası yaklaşık 100 bin hektarlık bir ovadır. DSİ'nin yaptığı çalışmalara göre bu ovanın 78 bin hektarı sulamaya elverişli olarak planlanmış. Karasu Nehri'nin şu anki haliyle 119 kilometre uzunluğundadır. Bizim hazırladığımız projeyle nehrin uzunluğu 64 kilometreye düşürülecek. Bu düzeltme sayesinde 3 bin hektar arazi kazanılmış olacak. Bu arazilerin tamamı tarım arazisi olarak kullanılabilecek. Biz ilk 4 kilometrelik kısmını yapmak için DSİ Genel Müdürlüğü'nün kendi araçlarını kullanmaktayız. Bu güne kadar değişik illerden 12 tane makine gelmiştir. Toplam 26 adet iş makinesiyle çalışmalar sürecek. Kasım ayına kadar 4 kilometrelik kısmı bitirmeyi planlıyoruz. Gelecek yılda çalışmaları kaldığı yerden devam etmek için planlamalarımızı yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title