Haberler

Moskova: 59. Dünya Gazeteler Birliği Zirvesi Moskova'da Başladı

Dünya medyasının önde gelen gazetelerinin sahiplerini ve üst düzey yöneticilerini biraraya getiren 59. Dünya Gazeteler Birliği (WAN) Zirvesi Moskova'da start aldı. Türkiye'den çok sayıda gazete yöneticisi de zirvede hazır bulundu.

Dünya medyasının önde gelen gazetelerinin sahiplerini ve üst düzey yöneticilerini biraraya getiren 59. Dünya Gazeteler Birliği (WAN) Zirvesi Moskova'da start aldı. Türkiye'den çok sayıda gazete yöneticisi de zirvede hazır bulundu.

Rusya'nın uluslararası imajını düzeltmek amacıyla önemli bir fırsat olarak ev sahipliği yaptığı zirveye, 111 ülkeden bin 800'e yakın gazete patronu ve temsilcisi katılıyor. Katılımcılar arasında Türkiye'den Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan ve Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın yanısıra genel yayın yönetmenleri Ertuğrul Özkök (Hürriyet), Sedat Ergin (Milliyet), Ekrem Dumanlı (Zaman) ve Vatan Medya Grup Başkanı Tayfun Devecioğlu gibi isimler de hazır bulunuyor. Toplam 1 milyon dolar bütçeli ve katılımcı sayısına göre dünya rekorlar kitabına bile girmeye aday olan zirvenin resmi açılış töreni, Kremlin Sarayı'nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla gerçekleşti.

Konuşması sırasında, Rusya'da basın kuruluşlarının her geçen gün artmasına karşılık, devletin bu kuruluşlardaki kontrol payının da azaldığını belirten Putin, "Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi bizde de basının karşılaştığı bazı sorunlar mevcuttur. Bunun başlıca nedeni, devlet görevlerindeki bazı yetkililerin ulusal çıkarlar konusundaki görüşlerinin, basın kuruluşlarının görüşlerinden farklılık göstermesidir. Fakat Rusya'da basın özgürlüğü alanında büyük gelişmeler kaydedilmiştir" dedi.

Putin'in konuşması sırasında salona girmeyi başaran Devrimci Bolşevik Örgütü'nden bir grup göstericinin, 'Katil Putin', 'Putin, Beslan olayları için hesap ver' şeklinde sloganlar atması üzerine güvenlik görevlileri eylemcileri hemen gözaltına aldı. Konuşmasına devam eden Putin, beklenmedik gelişmeyle ilgili olarak, "Bir zamanlar bu zirvenin yapıldığı salon, SSCB Komünist Partisi Genel Kurul Toplantıları'na ev sahipliği yapıyordu. Bugün de Bolşevikler bu salona girebiliyor. Fakat sizin de gördüğünüz gibi artık farklı bir sıfatla" ifadelerini kullandı.

Törende, WAN'ın 'Altın Kalem Özgürlük' ödülü ise İranlı muhalif gazeteci Ekber Ganci'ye verildi.

Bu arada Rusça tanıtımı 'Önyargısız Rusya', İngilizce tanıtımı ise 'Manşetlerin ötesindeki Rusya' sloganıyla yapılan zirve çerçevesinde düzenlenecek açık oturumlarda, Hz. Muhammed'e hakaret edilen karikatürlerin Danimarka basınında yayımlanmasıyla başlayan krize de değinilmesi, basın sorumluluğu ve özgürlük sınırları konusunda tartışmalar yapılması bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title