Haberler

Mısır'da Gözaltı Merkezlerindeki Ölümler

Mısır Başsavcılığı, El-Uksur'daki bir gözaltı merkezinde işkenceyle öldürüldüğü iddia edilen Talat Şebib soruşturmasında, suçlanan 5 polis hakkında 4 günlük ihtiyati tutukluluk kararı verdi.

Mısır Başsavcılığı, El-Uksur'daki bir gözaltı merkezinde işkenceyle öldürüldüğü iddia edilen Talat Şebib soruşturmasında, suçlanan 5 polis hakkında 4 günlük ihtiyati tutukluluk kararı verdi.

Mısır resmi haber ajansı MENA'nın haberine göre, El-Uksur Başsavcısı Ahmed Abdurrahman, polis merkezinde Talat Şebib isimli vatandaşın ölümüne sebep olduğu iddia edilen 5 polisin ihtiyati tutukluğuna hükmetti.

Adli Tıp raporuna göre, boyun ve sırtından darbe alan Şebib'in omurgasında ve omuriliğinde kırıklar oluştu.

Şebib'in, önceki hafta çarşamba günü Avamiye semtinde bir çay ocağında bulunduğu sırada gözaltına alınarak El-Uksur polis merkezine götürüldüğü, kısa süre sonra da Uluslararası El-Uksur Hastanesine ölü olarak getirildiği iddia edilmişti.

Mısır'daki 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından aralarında siyasiler, öğrenciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşu yetkililerinin de bulunduğu binlerce darbe karşıtı tutuklanmıştı.

İnsan Hakları Takip Örgütü (Human Rights Monitor HRM) İcra Müdürü Selma Eşref, "Askeri darbenin ardından hapishanelerde yaşanan ölüm vakaları 330'u aştı. Bunların 10'u ekim ayında gerçekleşti. Ölüm vakalarında ciddi artış var ve hepsini tespit etmemiz mümkün değil" demişti.

Konuya ilişkin tespit edilen bazı bilgileri paylaşan Eşref, "Ölümlerin çoğu işkence, tıbbi ihmal veya doğrudan hayata kast şeklinde vuku buldu. Bu kişilerin çoğu siyasi mahkumdu" diye konuşmuştu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de daha önce yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı'na bağlı polis merkezlerinde "aşırılıkların" olduğunu kabul etmişti.

Sisi, polisleri savunarak, "Aşırılıklar konusunda ortada ferdi durumlar var. Bununla tüm polis teşkilatını suçlayamayız. 300 polis merkezi bulunuyor ve iki merkezde olan aşırılıkları kesinlikle reddediyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmed Abdurrahman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title