Haberler

Mahallelerinde HES projesi istemeyen vatandaşlar, koronavirüsü hiçe sayıp protesto başlattı

Güncelleme:

Bursa'daki bir mahalleye yapılması planlanan HES projesi, bölge halkını sokaklara döktü. Koronavirüs tedbirlerini hiçe sayan vatandaşlar, HES kurulmasını engellemek için dışarıda toplanıp tepkilerini gösterdi.

Bursa'da mahallelerinden geçen dereye HES kurulmasını istemeyen vatandaşlar, koronavirüs tedbirlerine aldırış etmeyerek kalabalık bir şekilde tepkilerini gösterdi. Çalışmaları durdurmayı başaran bölge halkı, bu noktaya HES projesi yapılmasının akılalmaz olduğunu söyledi.

ÇALIŞMALARI DURDURDULAR

Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Çalı Mahallesi'nde yapılması planlanan Çalı Hidroelektirik Enerji Üretim tesisi için çalışmaya başlayan özel enerji firması, bölgeye iş makinelerini gönderip dere kenarında çalışmalara başladı. Çalı Mahallesi'nden Atlas Mahallesi'ne giden baraj yolu üzerindeki Değirmen deresi mevkinde 2 bin metrekaresi kapalı 10 bin metrekarelik kamu arazisinde yapılması planlanan santrali istemeyen vatandaşlar koronavirüs riskine karşı evlerinden çıkarak iş makinelerinin çalıştığı bölgeye geldi. Makineleri durduran vatandaşlar kepçelerin üzerilerine kiremit tuğla koydular.

''BÖLGE HALKI DEREYİ KULLANAMAYACAK''

Projenin özellikle doğal güzelliği olan bir bölgede yapılma istendiğini iddia eden doğa severler, ''Burada çok güzel bir akarsu ve çam ormanı var. Doğal vadinin Çalı ile buluşma noktası burası. Bu proje yapıldığı anda artık biz bölge halkı ve diğer canlılar o deriyi kullanamayacağız. Uludere sadece bir kişinin, bir şirketin kağıdı için gasp edilmiş olacak." açıklamalarını yaptı.

''BURAYA HES YAPMAK AKILALMAZ BİR DÜŞÜNCEDİR''

HES projesinin olduğu bölgenin arkeolojik SİT alanı olduğunu Uygulama İmar Planı kapsamında da bölgenin Nilüfer Belediyesi tarafından park alanı olarak belirlendiğini belirten Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz, "Nilüfer'in en büyük kent parklarından biri olacak potansiyel bir yerin dibine hidroelektrik santral yapmak akılalmaz bir düşüncedir. HES planlama sürecini masa başında imzalayanlar şunu çok iyi bilmeliler ki Çalı halkı canı pahasına da olsa deresini, topraklarını, ağaçlarını, canlıların haklarını savunmaktan bir adım bile geri adım atmaz." dedi.

''OLAN DOĞAYA, ÇEVREYE OLACAK''

Mahalle sakinlerinden Hüseyin Tuğrul ise ''Barajda zaten su toplanmıyor. Biriken su sadece yaz aylarında tarım arazilerini sulama amaçlı salınıyor. Yani buradan akan sürekli faal durumda olan bir su yolu dere değil. Senede sadece 3-4 ay su salınıyor. Bu 3 ayda ne kadar su akacak? Ne kadar elektrik üretecek? Üretilen elektrik yapılan masrafı bile çıkarmayacak. Olan burada doğaya çevreye olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

HES Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title