Haberler

Kadınlar Adalet ve Barış İçin Yürüdü

Taksim'de 22 Ülkeden Yaklaşık 500 Kadın Cinsel, Ulusal ve Sınıfsal Baskıya Karşı Sosyal Adalet İçin Yürüdü.

8 MART Dünya Kadınlar Günü’nün 100’üncü yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen Dünya Kadın Yürüşü'nün (DKY), 3'üncü Uluslararası Buluşması kapsamında İstanbul'da bir araya gelen 22 farklı ülkeden kadın, adalet ve barış için, ırkçılığa, militarizme, savaşa, şiddete, tecavüze, kadın emeğinin yok sayılmasına karşı yürüdü. Kadınların, sosyalist devrimin simgesi olan

Maçka Parkı’nda, saat 19.00 sıralarında toplanan kadınlar, Taksim’de Barış ve Demokrasi Partisi üyesi kadınlarla bir araya geldi. Sayıları 500’ü bulan kadınlar, Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca sloganlar eşliğinde İstiklal Caddesi'nde yürüyüşe geçti. Galatasaray Lisesi önünde, Brezilya’dan Miriam Nobre’nin İngilizce yaptığı, Türkçe ve Kürtçe’ye çevrilen açıklamada, "Dünya kadın yürüyüşünün uluslararası eylemi için, 500’den fazla kadın bir aradayız. Demokratik, yurttaşlık haklarından yararlanan bir Avrupa Birliği için toplandık. Hükümetlerin ve uluslararası kurumların ekonomik ve siyasal krizi bahane ederek kadınların haklarına ve toplumsal muhalefetin tam 50 yıllık kazanımlarına dönük saldırılardan geçtiğimiz süreçte bir aradayız. Bunların karşısındayız ve kınıyoruz. Kötüleştirilen çalışma ve emeklilik koşullarının karşısındayız. Özelleştirmenin ve kamusal ücretlerden kesilen ödeneklerin savaş bütçelerine aktarılmasını istemiyoruz. Bu buluşma Türk ve Kürt kadınlarının, kadın haklarının ve halklarının kendi kaderlerini tayin hakkı için yürüttükleri mücadele ile dayanışma içinde olduğumuzu göstermek için İstanbul’da yapıldı" denildi.

Açıklamada, kadınların yoksulluğa ve şiddete karşı mücadele edebilmesinin, öncelikle barışa ve aynı zamanda doğal kaynaklara, suya erişim hakkına ihtiyacı olduğu gerçeğinden hareketle, 2010 yılı etkinlikleri dört ana tema olarak belirlendiğine dikkat çekilerek, “Bunlar, kadın emeği, kadına yönelik şiddet, barış ve sivilleşme, kamu yararı. Biz kadınlar, krizlere yönelik siyasi iktidarların kendi çözümlerine karşı, egemen ekonomik görüşü reddediyoruz. Krize ve yoksulluğa neden olanları anlama ve onlarla mücadele etmenin yeni biçimlerini aramak üzere birlikte örgütleniyoruz" denildi.

Açıklama sonrası kadınlar müzik eşliğinde halay çekerek eğlendi.

Uğur ALAATTİNOĞLU- İSTANBUL- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title