Haberler

Irak'taki Türkmen Okullarının Geleceği Tehlikede

Öğrenci sayısı azalan Türkmen okullarının, "kapanma riskiyle" karşı karşıya olduğu ifade edildi ITC Milletvekili Maruf: "16 Türkmen okulunda bin 800 öğrenci eğitim görüyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) öğrenci sayısı her geçen yıl azalan Türkmen okullarının "kapanma riskiyle" karşı karşıya olduğu belirtildi.

Türkmen siyasiler, akademisyen, müdür ve öğretmenler, Türkmen okullarının sorunlarını görüşmek için Erbil'deki bir otelde bir araya geldi. Toplantıda söz alan katılımcılar, mevcut durumun devam etmesi durumunda öğrenci sayısı düşen Türkmen okullarının kapanacağı uyarısında bulundu.

Toplantıya katılan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 14'ü Erbil'de, ikisi Kifri'de olmak üzere 16 Türkmen okulu var. Erbil ve Kifri'deki okullarda bin 800 öğrenci eğitim görüyor. 1995 yılında bu rakam 12 bindi. Maalesef geçen yıllarda öğrenci sayısında büyük bir düşüş yaşandı. Bu, Türkmen eğitimine önem verilmediğini gösteriyor" dedi.

"Kürdistan Bölgesi Eğitim Bakanlığı, Türkmen okullarını kendi okulları olarak görmüyor" diyen Maruf, "Türkmen okullarının geleceği yok' şeklinde anti propaganda yapılıyor. Vatandaş da 'Bakanlık, bu okula destek vermiyorsa ben neden çocuğumu göndereyim' diye düşünüyor. Eğitim Bakanı, Türk okulları nedeniyle Türkmen okullarına rağbet olmadığını ileri sürüyor. Oysa asıl neden Bakanlığın, Türkmen okulları ihmal etmesidir" şeklinde konuştu.

Maruf, Türkmen okullarının "eski Erbil'e" göre kurulduğunu, bu nedenle yeni birçok Türkmen mahallesinde okul olmadığını söyledi. Türkmen okul binalarının da eskidiğine dikkati çeken Maruf, bunların Eğitim Bakanlığı tarafından yeniden yapılması gerektiğini dile getirdi. Maruf, Erbil'in yeni haritasına göre Türkmen nüfusun çok olduğu bölgelerde yeni okullar yapılmasını ve mevcut okullardaki eğitim şartlarının iyileştirilmesini istediklerini ifade etti. "Gerekli iyileştirmelerin yapılmaması durumunda Türkmen okulların kapanacağına" işaret eden Maruf, bu okullara sahip çıkmanın "milli bir görev" olduğunu, bu noktada Türkiye'nin de desteğini beklediklerini sözlerine ekledi.

Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdülselam Abdülmecid de "okul binalarının eski olması, derslerde yeni eğitim tekniklerinin kullanılmaması, servis ağı eksikliği ve öğretmen yetersizliğinin Türkmen okullarının temel sorunu olduğunu" belirtti.

Mevcut sıkıntılar nedeniyle Türkmen okullarının yavaş yavaş "yıprandığını" anlatan Abdülmecid, şunları söyledi:

"Türkmen nüfusun olmadığı yerlerde okul açılmış. Servis olmadığı için öğrencilerin, bu okullara aktarılmasında sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca öğretmenlerin çoğu Arapça veya Kürtçe okumuş. Türkmen okuluna geldikleri zaman Türkçe ders vermede zorlanıyorlar. Fizik, kimya, matematik branşlarında da öğretmen açığı çok fazla." - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Aydın Kifri Erbil Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title