Haberler

Pendname nedir? Pendname neye denir, anlamı nedir?

Güncelleme:

Pendname, genellikle didaktik bir nitelik taşıyan, öğüt verici ya da ahlaki konuları işleyen şiirlerden oluşan bir eser türüdür. Ortaçağ İslam dünyasında ve Osmanlı edebiyatında oldukça popüler olan bu tür, genellikle hayatın çeşitli alanlarındaki davranış kurallarını ve yaşam bilgeliğini aktarmak için kullanılır. Pendname nedir? Pendname neye denir, anlamı nedir?

Pendname, nasihatnâme türündeki eserlerin diğer adıdır. "Pendname", Osmanlı dönemindeki kâtiplerin, vezirlerin veya devlet büyüklerinin yaşamlarını, başarılarını, devlet işlerindeki hizmetlerini, soylarını, savaşları ve diğer önemli olayları anlatan biyografik eserlerdir.

PENDNAME NEDİR?

Bu eserler genellikle destan veya şiirsel formatta yazılmış olup, o dönemdeki kültür, sanat, edebiyat ve tarih hakkında bilgi verirler. Özellikle Osmanlı tarihçiliğinde önemli bir yere sahip olan "pendname"ler, o döneme ait önemli birer kaynak niteliğindedir.

PENDNAME TÜRÜNDEKİ EN ÖNEMLİ ESER NEDİR?

"Pendname", bir nazım türü olarak insanlara öğüt vermek amacıyla yazılan önemli eserlerden biridir. Bu türün en meşhur örneği, Feridüddin Attar'a ait olan Pendname'dir. Türk diline hem düz yazı hem de şiir şeklinde çevrilen bu eser, İslam dünyasında yüzyıllardır sevilen ve okunan bir başyapıttır. Pendnameler hem manzum (düzyazı), hem de mensur (şiir) şeklinde olabilmektedir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Osmanlı Edebiyat Gündem Eğitim Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title