Haberler

Soma Faciasında Acı İtiraf: Yetemedim

Güncelleme:

Soma Davası'nda dinlenen mühendis Fuat Ünal Aydın, ''10 km'lik hava koridoruna bir ben bakıyordum, yetemedim.'' dedi.

Soma'da 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın dünkü duruşmasında tutuksuz sanıkların bir bölümü ifade verdi.

Duruşmaya sanıkların itirafları damga vurdu. Tek havalandırma sorumlusunun ocağa yetmeye çalıştığı, maskelerin 5 yılda bir kez bakımının yapıldığı, tek dinamit patlatıcı olduğu, havalandırma defterinde oynama yapıldığı ortaya çıktı.

5. DURUŞMA

Aksihar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13 Nisan Pazartesi günü görülmeye başlanan davanın 5'inci duruşmasına tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendis Ertan Ersoy, teknik müdür İsmail Adalı, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik ile tutuksuz 37 sanıktan 31'i, mağdur aileleri ve tarafların avukatları geldi. Duruşmanın dünkü oturumuna, önceki oturumlarda görev yapan Duruşma Savcısı Oğuz Köktan'ın yerine Koray Keskin katıldı. Mahkeme Heyeti Başkanı Aytaç Ballı, duruşmada önce tutuksuz sanıklardan havalandırma mühendisi Fuat Ünal Aydın'ı dinledi.

"DİĞER VARDİYALARDA YETKİLİ MÜHENDİS YOKTU"

Mühendis Aydın, "Ocak 10 km uzunluğunda bir hava koridordan ibaret. Buranın bütün havalandırmasından ben sorumluyum. Madene kişi başı bir metreküp hava verilmesi gerekirken, 50 kişinin çalıştığı bölümlere ortalama 180 metreküp hava veriyorduk. Havayı madende bir tek ben ölçüyordum. Madende başka havalandırma mühendisi yoktu. Gündüz vardiyasında çalışıyordum. Diğer vardiyalarda yetkili mühendis yoktu" dedi.

ACI İTİRAF

Aydın, Mahkeme Başkanı'nın "Peki yeterli miydin, tek başına yetiyor muydun" sorusuna ise "Hayır değildim. Bir panoya gidene kadar zaten mesai bitiyordu" yanıtını verdi. Mahkeme Başkanı Ballı'nın, "İddianamede havalandırma defterinde tutarsızlıklar tespit edildiği yazıyor. Değerler bir gün önceki değerler kopyalanarak yazılmış gibi görünüyormuş. Buna ne diyeceksin?" sorusu üzerine Fuat Ünal Aydın şu itirafta bulundu:

"111 sayfalık defterin sadece 19 sayfası bana ait. Olay günü 30 Nisan 2014 tarihli sayfayı Harun Yıldırım doldurdu. Ben sadece imza attım. Bu sayfayı kabul etmiyorum.

"RİSKLERİ BİLSEYDİM MADENDE ÇALIŞMAZDIM"

Görevimi haftanın 6 günü tek başıma yerin altına girerek yaptım. Aynı risklere ben de maruz kaldım. Beni ilk olarak işe alan kişi Süleyman Sarı. Üniversite raporunu iddianamede öğrendim. Süleyman Sarı riskin farkındaysa beni neden işe aldı? Bu raporu ve riskleri bilseydim bu madende çalışmazdım. (Kaynak : Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ramazan Doğru Akın Çelik Ünal Aydın Soma Güncel Haberler

500

Yorumlar (48)

Allahın kazası:

Kaza işte yapacak birşey yok, olmayada bilirdi ama oldu. Bunu daha fazla irdelemeye gerek yok. İş yeri sahibi iş güvenliğine ne kadar yatırım yaparsa bir iş yeri okadar işgüvenliğine sahip olur. Burda çalışan mühendisler maaşını devletten değil patrondan almaktadır ve masraf çıkaran mühendisi patronlar kovma çabasındadır.

7
36
yanıtYanıtla
MHP 55:

TEK HAVALANDIRMA ÇALIŞANI OLAN BİR İŞLETMEYE RUHSAT VERENLERİ BULUN BANA !!!

31
1
yanıtYanıtla
M.KMobil-IOS:

Akp+bedava komur=301 madenci

27
4
yanıtYanıtla
sincanlı:

Heyy tayyip ve AKP hükümetleri Bütün bu olayların baş mimarı ve sorumlusu sizsiniz. Ortadoğudaki bu savaşlarda Amerika ne kadar suçluysa onun eş başkanı tayyip te o kadar sorumludur. Öbür tarafta bunun hesabını nsaıl verecen acaba.

22
7
yanıtYanıtla
Avni soyugüzelmobilWeb@haberler.com:

En cok üzüldügüm sey aka p yüzbinlerce suriyeli getirip milyarlar harciyacagina 301 delikanliya nasil olurda ölmelerine engelliyemedi...Suriyelilere harcanacak paranin 1000 de biri harcansaydi o adamlar eve hala ekmek götürebilirdi bugün... Cok aci yaaa...

21
3
yanıtYanıtla
39 trakyalı:

manisalı kardeşlerim bu yobaz zihniyet gidecek zulüm bitecek bunlar din iman peygamber deyip milletin duygularını sömürenler evet ya adamlar kabenin süliyetini üsküdarın ortasına koyuyor birde bizi dinle siyaset yapıyor vay CUMHURİYETİM VAY namazın yapılan yardımın reklamı olmaz tşk h cum saygılarımla

20
3
yanıtYanıtla
OSİ:

Q ÇALIŞMA BAKANLIĞINI KÜLLİYEN YOK EDİP YENİDEN KURSUNLAR. BAŞKA CANLAR GİTMESİN

22
0
yanıtYanıtla
Sami Kochen:

Tayyip erdoğanın başbakanlığı döneminde bütün ihaleler, madenler ona bağlıydı. Ondan izinsizkuş uçmuyordu. Soma madenlerinide ihalesiz Can Gürkana veren Tyyip erdoğandır. Denetlemeyaptırmayan, yapılsada gereğini yerine getirmeyen akp iktidarıdır. Sorumluyu başka yerde aramayınız lütfen. Bu mahkemeler gerçek mahkeme değildir. Türk Milletini boşuna kandırmayınız. .

17
3
yanıtYanıtla
hafızaa:

Hatırlar sanız reisi cumhurumuz eyyyy tüsiad hepiniz beş kat zengin oldunuz daha nedir derdiniz diyordu. Yani açık açık zenginler için çalıştıklarını ifade etti. . Patronlara bir şey olmaz arkalarında ne 50 kişiler var. Denetmenlere bir şey olmaz arkalarında dava açılmasını istemeyen ne bakanlıklar var. . . Yeter şov yaptığınız diyen polise bir şey olmaz arkasında sen ne kahramansın diyen siyasiler var. ve en önemlisi bunlara heryeri peşkeş çeken siyasilerin arkasında koyun seçmen var. . . ama garibanın arkasında ne var acaba ?

19
0
yanıtYanıtla
urfalı:

kodese atın hepsini. bakanıda yüce divana gönderin

16
0
yanıtYanıtla
Tüm 48 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title