Haberler

Şiddet Komisyonu'nda "Samast" Şikayeti

TBMM Çocuklar ve Gençler Arasında Artan Şiddet Eğilimleri ile Okullarda Yaşanan Şiddet Olaylarını Araştırma Komisyonu'nda Dink Cinayeti Zanlısı Ogün Samast'ın Görüntülerinin Televizyonlarda Sıklıkla Yayınlandığı Belirtilerek, Tepki Gösterildi.

Türkiye'de günlerdir tartışılan Dink cinayeti katil zanlı Ogün Samast'ın görüntülerine, TBMM Çocuklar ve Gençler Arasında Artan Şiddet Eğilimleri ile Okullarda Yaşanan Şiddet Olaylarını Araştırma Komisyonu'nda da tepki gösterildi.

Komisyon Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara, çocuk suçluların görüntülerinin televizyonlarda gösterilmesine tepki gösterirken, Samast'ın ismini vermeden, "Bu çocuğun görüntüleri her gün televizyonlardan yayınlanıyor" dedi.

İncekara, Dink cinayetinin ardından "bilgi kirliliği" tartışması yaşandığına ve soruşturmanın gizlilik esasına uyulmadığına dikkat çekerken, yine isim vermeden bir sivil polisin, zanlılardan Yasin Hayal'e benzetilmesine de tepki göstererek, "Polis arkadaş, zanlı olarak gazetelere yansıdı. Bilgi kirliliğine muhatap oluyoruz. Böyle bir bombardıman karşısında ne hissetmeliyiz? Bu süreç yargının sonuçlarını olumsuz etkileyecek. Umarım yargı bu süreçte tepkisiz, sessiz kalmaz" dedi.

ÇOCUKLAR MODEL ALIYOR

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş ise, İncekara'ya destek vererek, "Küçük yaştaki çocuklar televizyonlarda gördükleri bazı modelleri taklit ediyor. Küçük çocuklara model olacak unsurlar yansıtılmamalı" dedi.

BELLİ OKULLARA KAMERA KONULMALI

Öğülmüş, ABD'de okullarda yaşanan şiddete karşı alınan önlemleri anlatırken, kamera örneğini vererek, "Belli okullarda ve okulların belli bölümlerinde kamera kullanılabilir ama yaygınlaştırılmamalı. Çünkü çocuk bir süre sonra kamera kanıksanmaya başlanınca şiddet olayları yaşanmaya devam ediyor" dedi. Öğülmüş, ayrıca "ABD'de 1990'larda okullarda yaşanan şiddet olayları 15 yıl sonra Türkiye'de görüldü. ABD'de ne olursa 15-20 yıl sonra Türkiye'ye ithal ediliyor" diye konuştu.

Öğülmüş, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nın özellikle son 6 aydır "okullar şiddet konulu araştırmalara izin vermediğini" söyledi.

SİSTEMATİK TECAVÜZ YOK

Komisyon, daha sonra alt komisyonun, tecavüz iddialarının yaşandığı Tunceli Hasan Ali Yücel Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) gerçekleştirdiği incelemenin ardından hazırladığı raporu görüşerek oybirliği ile kabul etti.

İncelemelerle ilgili bilgi veren komisyon üyesi AKP Siirt Milletvekili Öner Ergenç, okul müdürünün "yetersiz ve umarsız" olduğu kanaatine vardıklarını belirtirken, "Müdürün örtbası, ihmali ve görevi kötüye kullanması var. Mahkemeye de bu şekilde intikal edecek" dedi. Ergenç, "Olayda sistematik taviz ve tecavüz bulunmamaktadır" diye konuştu.

AYNI KÖYLÜLER

Olaya karışan çocukların aynı köyden ve akraba olduklarını tespit ettiklerini belirten Ergenç, çocukların aynı odada kalmasını ailelerinin istediğini kaydetti.

TAYİN NİKAHI KIYIYORLAR

Öğretmenlerin çalışma saatlerinin ağırlığına ve nöbet sisteminin düzensizliğine de değinen Ergenç, öğretmenlerden kendilerine "evli ve çocuk sahibi öğretmenlerin nöbet tutmasının uygun olacağı yönünde" talep geldiğini de anlattı.

Komisyon Başkanı İncekara, 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerine yönelik "bakıcı annelik" uygulamasının getirilmesinin önemli olacağını ifade ederken, yeni atanan öğretmenlerin sıkılıp tayin istediğini sadece tayin için 60 bin nikah kıyıldığını belirtti.

UYUMAZSA SAÇINI BAŞINI YOLAR

İncekara, yurtlara oyun ve etüt odası bulunması gerektiğini belirtirken, "Çocuk uyumazsa ne yapacak ya birbirini dövecek ya saçını başını yolacak" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title