Haberler

Pedasa Antik Kenti Arkeoloji ve Hobi Parkı Olacak

Konacık Beldesi'nde M.ö. 6 ve M.s. 11'inci Yüzyıl Arasında, Tarihin En Önemli Ticaret ve Kültür Merkezlerinden Biri Olan Leleg Uygarlığının İzlerinin Bulunduğu Antik Pedasa Kenti'nin Arkeoloji ve Hobi Parkı Olması İçin Proje Hazırlandı.

Konacık Beldesi'nde M.Ö. 6 ve M.S. 11'inci Yüzyıl arasında, tarihin en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olan Leleg uygarlığının izlerinin bulunduğu Antik Pedasa Kenti'nin Arkeoloji ve Hobi Parkı olması için proje hazırlandı.

Yaklaşık 1.5 milyon dolara hayata geçirilecek olan projenin başlatılması için sivil toplum örgütleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla temasa geçildiğini belirten Konacık Kalkındırma ve Kültürel Varlıklarını Koruma Derneği (KONKAD) Başkanı Mehmet Melengeç, 11 yıldır, Pedasa Antik Kenti'ni Kurtarma Kazıları Projesi'yle kentin büyük bir bölümünün gün ışığına çıkarıldığını bildirdi. Mehmet Melengeç, antik kentin daha iyi tanınması, korunması ve arkeoloji tutkunlarının atölye çalışması için hazırlanan hobi ve arkeoloji parkı projesinin hayata geçirilmesi için kurulacak komisyonun kısa zamanda çalışmalarına başlayacağını da bildirdi. Melengeç, Muğla Valiliği, Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, KONKAD, Muğla Üniversitesi Karya Araştırma Merkezi ve Konacık Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan Antik Pedasa Kenti Arkeloji ve Hobi Parki Projesi için Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'tan destek istendiği açıklayarak şunları söyledi:

''Projenin hayata geçmesi durumunda 40 dönümlük arazi üzerinde sosyolojik, doğal ve kültürel envanter çalışmaları, kazılarla ortaya çıkarılan yerleşim mekanlarının restorasyonu, ziyaretçilerin, tarih ve arkeoloji bölümü öğrencilerinin, arkeologların denetiminde Leleg, Karya uygarlıkları, Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Türk kültür ve yaşamının tüm izlerini birarada görebilmeleri sağlanacak.''

Bölgede beş yıldır kazı çalışmalarını sürdüren Pedasa Antik Kenti'ni Kurtarma Kazıları Projesi koordinatörü Prof. Dr. Adnan Diler, projeyle, önemli eserlerin gün ışığına çıkartılmasına devam edileceğini, bölgenin de dünya turizmine açılacağını vurguladı.

Konacık Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Tosun alternatif turizme örnek model olacak bir kültür çalışmasını başlattıklarını belirterek, projeye her türlü desteği vereceklerini açıkladı. Başkan Tosun, ''Tamamen gerçekleşmesi dört-beş proje sonunda bölgeye yüzbinlerce turist akını olacağına inanıyoruz. Proje antik kentin korunmasını sağlayacağı gibi bölgeyi tüm dünyaya tanıtacak'' dedi.

Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title