Haberler

Mandela'nın Ölümü

Almanya Başbakanı Merkel: "Bende, Nelson Mandela'nın hayatından esinlenmiş olan milyonlarca insanlardan biriyim" Dışişleri Bakanı Westerwelle: "Güney Afrika ve dünya büyük bir insanı o...

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın mirasının şiddet karşıtlığı ve ırkçılığı reddetmesi olduğunu, bunun,  tüm insanlar için bir ilham kaynağı olacağını bildirdi.

Dünyada ırk ayrımcılığıyla mücadelenin sembolü Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın ölümüne ilişkin, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck,  Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle birer açıklama yaptı.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Berlin'de katıldağı bir toplantıda, Mandela'nın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Mandela'nın bıraktığı mirasın, insanları demokrasi, özgürlük ve hak mücadelesinde pes etmemeye teşvik ettiğini söyledi.

Mandela'nın "Bir insan, başka insanın özgürlüğünü elinden alırsa, kendi nefretinin mahkumu olur" sözlerini hatırlatan Gauck, "Mandela, insanlar nefret edebiliyorsa, sevmeyi de öğrenebilir sözüne inanıyordu" dedi.

Başbakan Merkel, ise yaptığı yazılı açıklamada, Madela'nın bir insandan beklenebileceklerden daha fazlasını başardığını belirterek "Ben de Nelson Mandela'nın hayatından esinlenmiş olan milyonlarca insanlardan biriyim" ifadesini kullandı.

Merkel, Mandela'nın isminin, her zaman baskı altında tutulan toplumun özgürlük mücadelesi ve ırkçı rejime karşı verdiği  direnişle anılacağını vurguladı.

Mandela'nın uzun yıllar cezaevinde kalmasının  bile onun mücadele azmini  kıramadığını belirten Merkel, "Mandela ile Güney Afrika'da karşılaşmamızı düşündüğüm zaman ona şükran duyuyorum" ifadesini kullandı. Angela Merkel, "Mandela'nın şiddet karşıtlığı ve ırkçılığı reddetmesinin onun siyasi mirasıdır.  Bu dünyada tüm insanlar için bir ilham kaynağı olacak" sözlerini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de "Güney Afrika ve dünya büyük bir insanı olağanüstü devlet adamını kaybetti" dedi.  Westerwelle, Mandela'nın barış ve özgürlükten oluşan siyasi vizyonu ve insanlarla barışmaya olan gücü, Afrika'da ve dünyada tüm insanlar için umut nedeni ve ilham kaynağı olduğunu bildirdi.

"Nelson Mandela, eşitsizliğe, ırkçılığa karşı mücadele ve nefreti aşmayı temsil ediyor" ifadesini kullanan Westerwelle,  Mandela'nın  daha iyi bir dünyayı temsil ettiğini belirtti.

Öte yandan, Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert,  Mandela'nın ölümü dolayısıyla Almanya'da yas günü ilan edileceğini ve ülke genelindeki kamu kurumlarında bayrakların yarıya indirileceğini bildirdi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Guido Westerwelle Nelson Mandela Angela Merkel Almanya Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Dursun Özbek'in 'Delikanlıysa gel' çağrısına Ali Koç'tan gece yarısı bomba yanıt

Dursun Özbek'in "Delikanlıysa gel" çağrısına Ali Koç'tan gece yarısı bomba yanıt

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title