Haberler

Kars'ta Kurtlar Kuzey Doğa Derneği Tarafından İzleniyor

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, uydu verici takılı dişi kurt Asena'nın avcılar tarafından vurularak öldürülmesinin, ellerindeki verilerden bir tanesinin eksilmesine neden olduğunu belirtti.
2011 yılında hayata geçirdikleri...

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, uydu verici takılı dişi kurt Asena'nın avcılar tarafından vurularak öldürülmesinin, ellerindeki verilerden bir tanesinin eksilmesine neden olduğunu belirtti.

2011 yılında hayata geçirdikleri 'Kurtları İzleme ve Takip Projesi' çerçevesinde Asena'ya verici taktıklarını ifade eden Kuzey Doğa Bilim Koordinatörü Emrak Çoban, "2011 yılından beri Sarıkamış Ormanlarında yürüttüğümüz 'Kurtları İzleme ve Takip Projesi'nin beşinci kurdu olan Asena, 2 gün önce maalesef kaçak avcılar tarafından öldürüldü. 2011 yılından beri biz bu çalışmayı Sarıkamış Ormanlarında devam ettiriyoruz. Türkiye'nin ilk kurtları izleme çalışması bu. Bugüne kadar izlediğimiz kurtlar içerisinde 5 bin kilometrekare ile en büyük alanı kullanan Doğa, İstanbul yüz ölçümünden daha büyük bir alanı kullanıyordu. Bu da bize gösteriyor ki Sarıkamış içindeki ormanlar yeterince büyük değil. Özellikle korunan alanlar yeterince büyük değil ve bu kurtların insanlarla olan etkileşiminde önemli bir rol oynuyor" dedi.

"ELİMİZDEKİ VERİLERİN BİR TANESİ DAHA EKSİLDİ"

Kuzey Doğa Derneği tarafından kurtların izlendiğine dikkat çeken Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, 2014 yılında yeniden bir kurt yakalayarak uydu verici takacaklarını ve takibe devam edeceklerini söyledi. Çoban, "Biz bu çalışmayı yaparken kurtların yaşam alanlarının belirlenmesi, mevsimsel olarak hareketleri ve onların hangi mevsimde hangi alanları daha iyi kullandığını anlamak için bu çalışmayı yaptık. Şimdi ise bir kurdu kaybettik. Bu bizim için kötü bir haber elimizdeki verilerin bir tanesi daha eksildi. Bu çalışmanın daha da uzayacağını gösteriyor. 2014 yılında farklı bir kurt yakalayarak çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Öte yandan 2011 yılında Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban ve ekibi tarafından Asena'ya verici takılmış ve doğaya bırakılmıştı. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Emrah Çoban Sarıkamış Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title