Haberler

"Karaelmas İşçileri Taşerona Karşı"

Fatma Can - Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "Taşeron, madenlerde iş kazalarına davetiye çıkarıyor."

Fatma Can - Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, "Taşeron, madenlerde iş kazalarına davetiye çıkarıyor. Madenlerde taşeron şirketlere müsaade etmek, iş güvenliği kurallarına riayet etmeden çalışmalarına müsaade etmek, bile bile lades durumu" dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Alabaş, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işyerinde yardımcı işlerin veya asıl işin bir bölümünde teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerin alt işverene yani taşerona verilebileceğini söyledi.

Yasaya göre asıl işin taşerona verilemeyeceğini belirten Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) 2004'te Kozlu, Üzülmez ve Karadon müesseselerinde hazırlık işleri yani kömür madeninde galeri açma işi ihale ile taşerona verildiğini hatırlattı. İhale sürecinde sendika olarak 3-4 gün süren bir eylem yaptıklarını anlatan Alabaş, "Madenlerde taşeron işçi çalıştırmanın literatüre bile girmemiş kazalara sebebiyet vereceği konusunda uyarı yapmıştık. Ama buna rağmen işler taşerona verildi. Taşeron içimize havzaya sokuldu" dedi. Alabaş, 2010 yılında taşeron firmanın çalıştığı Karadon'da galeri açma işlemi sırasında meydana gelen kazada 30 işçinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

-"3,5 yıldır mahkeme kararları ile yetkimiz geciktiriliyor"-

7 Ocak tarihinde meydana gelen kazada 8 işçinin hayatını kaybettiği TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde alt işveren firmasında 3 yıl önce örgütlendiklerini ve alt işveren işçisi 360 kişiyi sendikalı yaptıklarını ifade eden Alabaş, şirketin önce işkolu itirazı, sonra da yetki tespiti itirazı yaptığını, yerel mahkemenin sendika lehine karar vermesine rağmen Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozduğunu dile getirdi.

Alabaş, "Dolayısıyla 3,5 yıldır bizim mahkeme kararları ile yetkimiz geciktiriliyor" diye konuştu.

-"Zonguldak'ın kaderi bu değil"-

Alabaş, yeraltı madenciliğinin dünyanın en ağır işkolu olduğuna vurgu yaparak iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine daha fazla riayet edilmesi gerektiğine işaret etti.Alabaş şunları kaydetti:

"Taşeron şirketlerde düşük ücretle fazla iş baskısı var. Dolayısıyla taşeron şirketlerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine riayet edilmeden çalışılıyor. Taşeron işçileri ücretlerini alamıyor, buralarda örgütlenmeye izin verilmiyor. Taşeron, madenlerde iş kazalarına davetiye çıkarıyor. Yer altında, bilgisiz tecrübesiz taşeron işçi ile asıl işçinin bir arada çalışması, hepimizin can güvenliğini etkiliyor. Kozlu'da yaşanan, iş cinayetinin de ötesinde bir durum, bile bile lades durumu. Zonguldak'ın kaderi bu değil, bu kader de değil. Madenlerde taşeron şirketlere müsaade etmek, iş güvenliği kurallarına riayet etmeden çalışmalarına müsaade etmek, bile bile lades durumu."

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Can Kozlu Eyüp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Ekmeğe zam var mı? Ekmeğe zam gelecek mi, kaç TL olacak? Lovely Runner 9. bölüm ne zaman? Lovely Runner 9. bölüm yayınlandı mı? YENİŞEHİR ARNAVUTKÖY KURA ÇEKİMİ CANLI: THY Emlak Konut Yenişehir evleri Arnavutköy kura çekimi nereden izlenir? İstanbul - Sivas yüksek hızlı tren açıldı mı? İstanbul - Sivas YHT başladı mı, kaç saat sürüyor? Cumartesi günü kargolar açık mı? Cumartesi günü kargolar saat kaça kadar açık, dağıtım yapıyor mu 2024? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü (Yarın) noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Hangi surede iki besmele vardır? Hangi surede iki besmele geçmektedir? 4 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 4 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 4 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? OKULLAR NE ZAMAN KAPANACAK? (SAYAÇ)? 4 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 4 Mayıs Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title