Haberler

Son dakika haber: Kar yağışları, kuruyan Meke Gölü'ne umut oldu

Güncelleme:

Son dakika gündem haberine göre Konya'nın Karapınar ilçesinde "dünyanın nazar boncuğu" olarak tanınan ve son yıllarda yaşanan kuraklık ile yeraltı su seviyesinin düşmesiyle tamamen kuruyan Meke Gölü, Konya ve çevresinde etkili olan kar yağışının ardından beyaz örtüyle kaplanırken, yağışlar göle umut oldu.

Konya'nın Karapınar ilçesinde "dünyanın nazar boncuğu" olarak tanınan ve son yıllarda yaşanan kuraklık ile yeraltı su seviyesinin düşmesiyle tamamen kuruyan Meke Gölü, Konya ve çevresinde etkili olan kar yağışının ardından beyaz örtüyle kaplanırken, yağışlar göle umut oldu.

Meke Krater Gölü, iki aşamalı olarak yaşanan bir volkanik patlama sonucu kraterin zamanla suyla dolmasıyla meydana geldi. Kaynaklara göre, yaklaşık 8 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlama gerçekleşti ve gölün ortası da suyla doldu. Meke Gölü yer altı su kaynaklarından beslenerek günümüze kadar geldi. Krater Gölü, 2000'li yıllardan itibaren suyunu kaybetmeye başladı ve göl, son yıllarda kurak geçen mevsimler ve yeraltı suyunun azalmasıyla tamamen kurudu. Uzmanlar, yaşanan kurak mevsimlerle birlikte yeraltı su seviyesinin azalmasıyla Meke Gölü'nün doğal yollarla eski haline dönmeyeceğini dile getirirken, geçtiğimiz aylarda başlayan kar yağışı ile beraber "dünyanın nazar boncuğu" olarak tanınan Meke gölü, beyaz örtü ile kaplandı. Göl çevresinde kartpostallık görüntüler oluşurken, bereketli geçen kış sezonu Meke'ye tekrar umut oldu. Karapınar ilçesinde yapılan kar temizliğinin ardından kamyonlara doldurulan karlar da Meke Gölü çevresine döküldü.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Karapınar Haberler Son Dakika

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title