Haberler

İslam'da Kadın ve Temel Problemlere Akademik Bakış

‘İslam’da Kadın ve Temel Problemler’ Paneli İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İslami İlimler Fakültesi iş birliğinde düzenlendi.

'İslam'da Kadın ve Temel Problemler' Paneli İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile İslami İlimler Fakültesi iş birliğinde düzenlendi.

İzmir Milletvekili Nesrin Ulema'nın da katıldığı panelin Moderatörlüğünü İKÇÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Saffet Köse üstlendi. İKÇÜKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Elif Deniz'in sunumuyla başlayan panelde; Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Ülfet Görgülü, İKÇÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Safinaz Asri panelist olarak yer aldı.Paneli Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe, Genel Sekreter Gülten Gültekin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcileri, Müftülük, ilahiyat fakülteleri öğretim üyeleri ve öğrencileri, kadına karşı şiddetle mücadele eden sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, öğrenciler izledi.

İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, iktidarları süresinde kadını ilgilendiren ve kız çocuklarıyla ilgili politikaları eğitim, sağlık, istihdam ve şiddet başlıkları altında ele aldıklarını kaydetti. Ulema, "Ortaöğretimde bu oran yüzde 80'lere çıktı. Hedefimiz yüzde yüz. Üniversitede eğitim gören kızlarımız oranı 2002'de yüzde 30'lar seviyesindeydi. Bugün Türkiye'nin her iline kurulan, İKÇÜ gibi yeni üniversitelerin kurulmasıyla birlikte oranımız yüzde 45-50 seviyesine çıktı. Burda da hedefimiz yüzde yüz seviyesidir" dedi.

"KADINA ASLA EL KALDIRMAYAN BİR PEYGAMBERİN ÜMMETİYSEK BU CİNAYETLER NİYE?"

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Saffet Köse de kadına yönelik şiddet ve cinayetlerdeki artışa dikkat çekerek, "Bu kadar dinine bağlı, yüzde 99'u Müslüman bir ülkede bu niye olur? Bunu sorgulamamız lazım. Kadına asla el kaldırmayan bir Peygamberin ümmetiyiz. Hz. Peygamberimiz karıncayı bile incitmeyen bir insan. Ama insanlar niye cinayet işleyebilir?" diye konuştu.

"ŞİDDETİ KABUL EDEN ALGIYI İRDELEMELİYİZ"

Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Doç. Dr. Huriye Martı, sünnet perspektifinden kadına yönelik şiddeti irdeledi. Şiddet konusunda farkındalığın yerleşmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Martı, "Hangi yaşta, hangi cinsiyette, hangi kariyerde olursa olsun; ev hanımlarından tutun da üniversitedeki akademisyenlere kadar kendisini şiddetten arındıramamasının altında yatan zihinsel kabulleri farkına varmasını sağlamalıyız. İnsan kendisi kadar değer verdikleri varlıklara özen gösterir. Kendisiyle eş değer görmediği kişiye hoyratlaşır. Bizim toplumumuzda erkeğin değeri konusunda yanlış kalıplar var. Peygamber Efendimiz hadislerinde der ki; 'Kadınlar erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır' 'Kadınlar hakkında Allah'tan korkun. Çünkü siz onları Allah'ın emaneti olarak aldınız ve Allah'ın emaneti olarak helal kıldınız' Emanet bilinci şiddetin önlenmesinde çok önemli bir bilinçtir" şeklinde konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nesrin Ulema Çelebi İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title