Haberler

Esminyatürk'te Türk Dünyası Şaheserleri

ESKİŞEHİR'in Sazova Mahallesi'ndeki Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içerisinde bulunan Esminyatürk'te (Türk Dünyası Şaheserleri Parkı)Türk Dünyası'ndan 32 eserin minyatürleri yer alıyor.

ESKİŞEHİR'in Sazova Mahallesi'ndeki Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içerisinde bulunan Esminyatürk'te (Türk Dünyası Şaheserleri Parkı)Türk Dünyası'ndan 32 eserin minyatürleri yer alıyor. Esminyatürk, Eskişehir'in yanısıra çeşitli illerden gelen ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

Türk Dünyası Kültür Vakfı tarafından yaptırılan ve 2 yıl önce açılan Esminyatürk parkında Orhun Kitabelerinden, Mostar Köprüsü'ne kadar çeşitli eserlerin 25'te 1 küçültülmüş minyatürleri bulunuyor. Esminyatür parkı görevlilerinden İlknur Demircan Sever, en çok ilgiyi Hindistan'daki Tac Mahal ile Edirne'deki Selimiye Camii minyatürünün gördüğünü belirterek şunları söyledi:

"Esminyatürk parkı canlı bir tarih niteliği taşımakta olup, ilk yazılı kaynaklarımız Orhun Abideleri'nden medeniyetimizin ayak izlerinin ulaştığı Mostar Köprüsü'ne kadar 16 farklı ülkeden 32 eserin maketini bulunduran bir parktır. Parkta en çok ilgiyi girişteki Tac Mahal maketi görüyor. Tac Mahal'de 1631-1654 arasında Babürler döneminde yapılmış bir eserdir. Şah Cihan tarafından eşine adanmış olan bir eserdir. Özellikle hafta sonları gerek şehir dışından gerek ülke dışından gelen ziyaretçileri ağırlıyoruz. Özellikle öğretmenler öğrencilerini alıp, kitaplardan anlatmak yerine bire bir maketleri göstererek ders anlatıyorlar."

Oldukça İlgi gören Eskişehir'deki Esminyatürk'te şu eserlerin minyatürleri bulunuyor: Selimiye Camii (Edirne), Divriği Ulu Camii (Sivas), Diyarbakır Ulu Camii (Diyarbakır), Ahlat Ulu Kümbet (Bitlis), Çifte Minareli Medrese (Erzurum), Aşık Paşa Türbesi (Kırşehir), Ethem Bey Camii (Arnavutluk), Mümine Hanım Türbesi ( Azerbaycan), Mostar Köprüsü (Bosna-Hersek), Alaca Camii (Makedonya), Tac Mahal (Hindistan), Hümayun Türbesi (Hindistan), Gök Kümbet (Irak), 33 Gözlü Köprü (İran), Hoca Ahmed-i Yesevi Külliyesi (Kazakistan), Rabia Sultan Türbesi (Kazakistan), Hansaray (Kırım), Sultan Murat Türbesi (Kosova), Fatih Camii (Kosova), Gül Baba Türbesi (Macaristan), Mustafa Paşa Camii (Makedonya), Orhun Abideleri (Moğolistan), Uluğ Bey Medresesi (Özbekistan), Bala Havuz Camii (Özbekistan), Muhammed Emin Han Külliyesi (Özbekistan), Çar Minare (Özbekistan), İsmail Samani Türbesi (Özbekistan), Şam Osmanlı Tren Garı (Suriye), Medine Osmanlı Tren Garı (Suudi Arabistan), Sultan Sencer Türbesi (Türkmenistan), Sultan Tekeş Kümbeti (Türkmenistan), Bey Hamamı (Yunanistan). - Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title