Haberler

Çin Ulusal Halk Kongresi Yıllık Toplantıları Başladı

Çin'in en önemli siyasi danışma mekanizması olan 12. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) 5. Dönem Ulusal Komitesi yıllık toplantıları başladı.

Çin'in en önemli siyasi danışma mekanizması olan 12. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) 5. Dönem Ulusal Komitesi yıllık toplantıları başladı.

Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda yapılan ÇHSDK'nın açılış oturumuna, Devlet Başkanı Şi Cinping, Başbakan Li Kıçiang ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Politbüro üyelerinin yanı sıra yaklaşık 3 bin delege katıldı. Ayrıca ulusal komite üyesi eski NBA yıldızı Yao Ming de siyasi danışmanlar arasında yerini aldı.

Yerli ve yabancı 3 binden fazla basın mensubunun takip ettiği açılış toplantısında, etnik unsurları temsilen katılan bölge temsilcileri, yöresel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu.

Toplantı nedeniyle Tiananmen Meydanı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı, Büyük Halk Salonu çevresindeki yollar geçici olarak trafiğe kapatıldı.

Açılış toplantısında geçen yıla ilişkin değerlendirmeler yapıldı, bu yıl için planlanan konular masaya yatırıldı.

Ulusal Komitenin bir yıllık çalışma raporunu sunan ÇHSDK Başkanı Yü Cıngşıng, ekonominin istikrarlı bir şekilde gelişmesi, toplumsal uyumun artırılması, Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Makao Özel İdari Bölgesi, Tayvan ve ülke dışındaki Çinlilerle birlik ve dostluğun derinlemesine ilerletilmesi gerektiğini söyledi.

Yü ayrıca Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın işleyişinin geliştirilmesi ve denetim gücünün artırılması konusunda iyileştirilmeler yapılmasının önem taşıdığını belirtti.

Açılış oturumunun çıkışında AA muhabirine konuşan delegelerden Çin İslam Cemiyeti Başkan Yardımcısı Guo Çıngcın, bu yılki toplantıların Çinli Müslümanlar açısından yararlı olmasını temenni ettiğini ifade ederek, tüm etnik gruplara birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

ÇHSDK, ÇKP'nin çatısı altında çok taraflı iş birliği ve siyasi danışma mekanizması yürütmek için 1949'da kurulmuştu. Ülkede en üst düzey siyasi ve yargı danışma mekanizması ÇHSDK, yönetime Çin toplumundaki her kesimden temsilcileri ve ülkedeki ünlü simaları bünyesinde barındıran bir fikir forumu şeklinde hizmet veriyor.

Siyasi danışmanların sunduğu öneri taslakları, ÇKP'nin aldığı reform kararlarını hayata geçirecek politikaların belirlenmesinde etkin rol oynuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yao Ming Pekin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title