Haberler

CHP Milletvekili Akay'dan Türkiye Varlık Fonu ve Esnaf Desteği Uyarısı

Güncelleme:

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye Varlık Fonu'nun kamu bankalarına sağladığı öz kaynak desteğini eleştirerek, esnafın mağduriyetini giderilmesi çağrısında bulundu. Akay ayrıca, Karabük'teki bir projenin durdurulmasını eleştirerek, projenin tamamlanması gerektiğini belirtti.

(ANKARA)- CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye Varlık Fonu bir sürü kamu bankalarının 2022 yılında 55,5 milyar, 2023 yılında da 111,7 milyar TL'lik öz kaynak desteğini sağlamış bulunuyor. Esnaf için de bu desteği sağlayabilir, 2 trilyon 300 milyar borçlanma yapabiliyorsa bir kısım esnafa yardım için de bu durumları rahat rahat karşılayabilir. Buradan ilgilileri uyarıyoruz, esnafın mağduriyetini giderin, bu yanlış uygulamadan kesinlikle vazgeçin" dedi.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 19'uncu maddesi üzerinde CHP Grubu adına söz aldı.

Bu maddenin kanundaki para cezalarının güncel tutarlarını arttırdığını, malın satışından kaçınanlarla ilgili birtakım cezaları yükselttiğini anlatan Akay, şöyle devam etti:

"İnternet üzerinden ticari faaliyetlerle ilgili yanıltıcı reklamlarla ilgili ifadelerde, yayınlarda bulunan kuruluşlarla ilgili de erişim yasağı almayla ilgili buradaki Reklam Kuruluna yetkiler veriyor. Tabii ki daha önce bu tür yetkiyle ilgili Anayasa Mahkemesine gidilip iptal kararı alınmıştı. Bu madde de tam bu Anayasa Mahkemesinin iptal kararını karşılamıyor, bu açıdan da yine Anayasa'ya aykırılık söz konusu.

"faiz oranını geriye dönük artırıyorsunuz"

9 maddede, 9 kanunda değişiklik yapılan bu kanun teklifind hal kanunuyla, perakende ticaretle, stoklarla alakalı, lisanslama depolarıyla, AVM'lerle, zincir marketlerle ilgili düzenlemeler yapılmadan sadece fiyat artışları ve stoklarla ilgili birtakım maddelerle ilgili cezaların arttırılmasıyla enflasyonla mücadele edilmeye çalışılıyor. Baktığımız zaman da burada esnafın üzerine bir yük binmiş oluyor. Esnaf zaten bu fiyatlar altında ezilmiş durumda, zor mücadele ediyor, bugün sattığı malın yarın yerine koyması için aynı fiyattan alımı mümkün olmuyor. Bir de biz ne yapıyoruz? Bu esnafın kullandığı kredilerinin faizlerini artırıyoruz. Bakın, pandemi döneminde kredi kullanmış düşük faizle, bugün bu faizleri iki katından daha fazla artırıyoruz. Şimdi, esnaf planlamasını yapmış, ona göre mal alımlarını ayarlamış fakat siz bu faiz oranını geriye dönük artırıyorsunuz. 22 sayfalık kredi mukaveleleriyle de değişken faizli olduğunu da bilmeden bu krediyi kullanıyor ve ekstra faiz yüküne giriyor."

"Esnafın mağduriyetini giderin, bu yanlış uygulamadan kesinlikle vazgeçin"

2023 Ocak ayından 2024 Mayıs'ına kadar Halk Bankasından esnafa, 545 bin kişiye yaklaşık 213 milyar lira kredi kullandırıldığını anlatan Akay, şunları söyledi:

"En düşük tutardan bu faiz oranının maliyeti yüzde 7 tutarında artsa 14 milyar 910 milyonluk bir yük biniyor. Yani bir esnaf ortalama 390 bin lira kredi kullanıyor, bir yıl içerisinde de taksitlerinde 27 bin lira artırım oluyor. Esnaf bununla nasıl mücadele edecek? Bu farkı nasıl karşılayacak? Oysa tasarruf tedbirlerine baktığımız zaman bir sürü konuda esnafın bu faiz yükünü karşılayacak durum var. Türkiye Varlık Fonu Halk Bankasının yüzde 91,49'una sahip; Halk Bankasının geçmiş birikmiş karları 4 milyar 558 milyon. Bir kısmını buradan karşılayabilirsiniz. Ayrıca, Türkiye Varlık Fonu bir sürü kamu bankasının 2022 yılında 55,5 milyar, 2023 yılında da 111,7 milyar TL'lik öz kaynak desteğini sağlamış bulunuyor. Esnaf için de bu desteği sağlayabilir, 2 trilyon 300 milyar borçlanma yapabiliyorsa bir kısım esnafa yardım için de bu durumları rahat rahat karşılayabilir. Buradan ilgilileri uyarıyoruz, esnafın mağduriyetini giderin, bu yanlış uygulamadan kesinlikle vazgeçin."

"Bu yarım kalan projeyi bitirip ekonomiye kazandırın"

Cevdet Akay konuşmasında Karabük'teki bir projeye değinerek,  şöyle konuştu:

"Karabük kent meydanı, millet bahçesi ve sosyal donatı alanlarıyla ilgili bir ihale, 194 milyona ihale edilmiş. Buradaki bu ihale iki gün önce gelen yazıyla durduruluyor. İki gün önce geliyor bu yazı, durduruluyor. Halbuki, buradaki mevcut durumu, yapılan faaliyetleri görüyorsunuz. Bu şekilde yarım kaldığı zaman hem Karabük'e hem ülke ekonomisine büyük zarar verecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha yeni 15 katlı bir yer kiraladı, aylık kirası 1 milyonun üzerinde, bir de tefrişat yapıyor. Buradaki yerlerden tasarruf edilebileceğine, kar garantili köy projelerinden tasarruf edebileceğine, ki bu yıl 162 milyar ödenecek, 2005 yılından bu yana da 79 milyar dolar bu projelere ödeme yapılmış, 116 bin kamu aracından tasarruf edilebileceğine, ki bunlara kira olarak da 2018 yılından bu yana 8 milyar TL kira ödenmiş, bu projelerden tasarruf ediyorsunuz, Karabük halkına zarar veriyorsunuz. Karabük bunu istemiyor. Buradan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Özhaseki'ye sesleniyorum, bu uygulamadan lütfen vazgeçin, bu yarım kalan projeyi bitirip ekonomiye kazandırın."

Kaynak: ANKA / Güncel

Tbmm Genel Kurulu Milletvekili Cevdet Akay Karabük Güncel Haberler

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Eylem Tok ve oğlu nasıl yakalandı? 20 gün önce atılan imza, firarın sonunu getirmiş

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

Bayram namazında Gazze protestosu! Biden ve Netanyahu'nun yer aldığı pankartı taşladılar

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

15 yaşındaki Hacer, eski sevgilisi tarafından 120 bıçak darbesiyle öldürüldü

Bakmadan Geçme

Bayram tatilinde bankalar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası bankalar kapalı mı? Bayram tatilinde noterler açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası noterler kapalı mı? Bayram tatilinde kargolar açık mı, çalışıyor mu? Kurban Bayramı haftası kargolar kapalı mı? Türkiye-Brezilya Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-Brezilya voleybol maçı saat kaçta? Türkiye-Brezilya voleybol maçı şifresiz canlı izle! Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda eczaneler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde nöbetçi eczane nerede? Kurban Bayramı'nda AVM'ler açık mı, kapalı mı? Bayram tatilinde alışveriş merkezleri çalışıyor mu? #128717 Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? Kurban Bayramı'nda borsa açık mı, kapalı mı? Borsa bayramdan sonra ne zaman açılacak? Kurban Bayramı'nda sağlık ocağı kapalı mı, açık mı? Bayram'da hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocakları çalışıyor mu? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramı'nda nereler kapalı? 16-17-18-19 Haziran'da kargo, eczane, bankalar kapalı mı, açık mı? Kurban Bayramında Toplu Taşıma Ücretsiz 2024 | 16-17-18-19 Haziran toplu taşıma bedava mı? Bayramda metro, otobüs, vapurlar kaç gün ücretsiz?
Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title