Haberler

Brezilyalı Yöneticiden Maduro İddiası

Brezilyalı siyasi danışman, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu, büyük çoğunluğu Brezilyalı şirketlerden yasa dışı toplanan 11 milyon doları, Hugo Chavez'in 2012'deki seçim kampanyası için kullanmakla suçladı.

Brezilyalı siyasi danışman, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu, büyük çoğunluğu Brezilyalı şirketlerden yasa dışı toplanan 11 milyon doları, Hugo Chavez'in 2012'deki seçim kampanyası için kullanmakla suçladı.

Venezuela eski Devlet Başkanı Chavez'in seçim kampanyasını yürüten Monica Moura, Brezilya devletine ait petrol şirketi Petrobras'la bağlantılı yolsuzluk soruşturması kapsamında "itirafçı" olarak Yüksek Mahkemede Maduro hakkında iddialarda bulundu.

Moura, Chavez'in ölmeden önce halefi olarak belirlediği Maduro'nun, büyük çoğunluğu Brezilyalı inşaat şirketleri Odebrecht ve Andrade Gutierrez'den geldiğini iddia ettiği 11 milyon doları, 2012'deki devlet başkanlığı seçimlerinde kullanılmak için kendisine verdiğini söyledi.

İfadesinde, dönemin Dışişleri Bakanı Maduro'nun ofisinde görüştüklerini ileri süren Moura, Maduro'nun kendisine nakit para vererek, Dışişleri Bakanlığı ve yapım şirketine yapacağı yolculukta koruma tahsis etmeyi önerdiğini belirtti.

İddialarına ilişkin herhangi bir belge sunmayan Moura, elinde Brezilyalı şirketlerin İsviçre bankaları üzerinden Maduro'ya para transfer ettiğine ilişkin belgeler de dahil olmak üzere kanıtlar bulunduğunu söyledi.

"Shelbill" isimli hesaptan İsviçre bankaları aracılığıyla Moura'nun siyasi kampanya şirketi Polis Caribe'ye, Odebrecht'in 7 milyon dolar, Andrade Gutierrez'in de 2 milyon dolar yatırdığını ileri süren Moura, söz konusu paranın Chavez'in yeniden devlet başkanı olarak seçildiği 2012 seçim kampanyasında kullanıldığını iddia etti.

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, Associated Press'in konuyla ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, Odebrecht ve Andrade Gutierrez'in sözcüsü, Mouro'nun iddialarıyla ilgili yargı makamlarıyla iş birliği içinde olunduğunu söylemekle yetindi.

Brezilya'nın en büyük siyasi kampanya şirketinin sahibi Joao Santana ile evli olan Moura'nın, Chavez'in seçim kampanyalarını yöneten Polis Caribe adlı şirket de dahil olmak üzere pek çok danışmanlık şirketi bulunuyor.

Odebrecht, yolsuzluk soruşturması kapsamında Amerikalı savcılara, Latin Amerika genelinde kamu ihalelerini alabilmek için yüzlerce milyon dolar rüşvet dağıttığını söylemişti.

Moura ve kocası Joao Santana, şubat ayında, Petrobras soruşturmasıyla bağlantılı ayrı davalarda kara para akladıkları gerekçesiyle 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararı temyize götüren çift, kefaletle serbest bırakılmıştı.

Siyasi danışman Moura, şirketinin ülke dışındaki siyasetçiler ve inşaat şirketlerinden yasa dışı olarak 53 milyon dolardan fazla para aldığını itiraf etmişti.

Odebrecht'in Brezilya'da petrol devi Petrobras hakkında yürütülen soruşturmada da adı geçmişti. "Araç Yıkama Operasyonu" olarak adlandırılan soruşturma çerçevesinde yargılanan Odebrecht firmasının eski başkanı Marcelo Odebrecht, mart ayında 19 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Petrobras soruşturmasını yürüten savcılar, Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın Odebrecht'ten rüşvet aldığını açıklamıştı. Lula da Silva'nın avukatları ise müvekkilinin suç işlemediğini, tüm suçlamaların "hayal ürünü" olduğunu söylemişti.

Mart 2015'te başlatılan Petrobras soruşturması kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Lula da Silva, soruşturmaya dahil edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Hugo Chavez Venezuela Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title