Haberler

Avrupa Konseyi 126. Dışişleri Bakanları Komitesi Toplantısı

SOFYA (AA) – Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, bugün küresel bir krizle karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Bunlar ulusal sınırları aşıyor.

SOFYA (AA) – Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, bugün küresel bir krizle karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Bunlar ulusal sınırları aşıyor. Aşırıcılık, ırkçılık, ayrımcılık, dini etnik hoşgörü eksikliği. Tüm bunlar birleşik Avrupa değerlerini tehdit eden unsurlar." dedi.

Bulgaristan'ın Avrupa Konseyi ikinci dönem başkanlığını Estonya'ya bırakması dolayısıyla Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen Avrupa Konseyi 126. Dışişleri Bakanları Komitesi Toplantısı, Balkan Otel'de Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov başkanlığında başladı.

Toplantının açılışında konuşan Plevneliev, Bulgaristan'ın 25 yıl önce Avrupa Konseyi'ne üye olduğunu hatırlattı.

Plevneliev, bu üyeliğin Bulgaristan'a yepyeni ufuklar açtığını ve totaliter rejimden Avrupa değerlerini içeren bir demokrasiye geçmelerine vesile olduğunu kaydetti.

Avrupa Konseyi'nin Bulgaristan için yeri tutulmayacak bir partner olduğunu ifade eden Plevneliev, Avrupa Konseyi sayesinde Bulgaristan'ın bugünkü durumuna gelebildiğini söyledi.

Avrupa Birliği üye ülkelerinin Bulgaristan'ın birliğe entegrasyonu konusunda yardımcı olduğunu dile getiren Plevneliev, 25 yıl içerisinde Bulgaristan'ın çok uzun bir yol katettiğini, sosyal hayatta pek çok önemli deneyimler kazandıklarını anlattı.

Avrupa'nın son dönemlerde çok büyük bir değişimden geçtiğini ve bu değişimin herkesi lehine olduğunu vurgulayan Plevneliev, "Tabii ki karşı karşıya kaldığımız çok önemli sorunlar var. Bugün bir küresel bir krizle karşı karşıyayız. Bunlar ulusal sınırları aşıyor. Aşırıcılık, ırkçılık, ayrımcılık, dini etnik hoşgörü eksikliği. Tüm bunlar birleşik Avrupa değerlerini tehdit eden unsurlar.

Biz artık bekleyemeyiz. Sorunlarımızı bir sonraki kuşaklar aktaramayız. Tarih bize şunu öğretti. Eğer zor dönemlerde geçiyorsak o zaman sorumluluk üstlenip karar almamız gerekiyor." dedi.

-"Berlin duvarını yıkan aynı kuşak yeni duvarlar örmekte"

Savaşların yıkımının çok ağır olduğunu anlatan Plevneliev, özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın mutlaka bir işbirliğine gidilmesi gerektiğini fark ettiğini, düşman ülkelerin birer müttefik ülkeler olarak birleştiğini hatırlattı.

Avrupa'nın karşı karşıya kalınan krizlerin üstesinden gelmek için yeterli cevap ve tepki gösterdiğini anlatan Plevneliev, tek ihtiyacın, cesaret ve irade gücü olduğunu söyledi.

Plevneliev, Bulgaristan'ın dönem başkanlığı sırasında çocuk hakları, nüfusu kırılgan kesimlerini korunması, gençlerin kültüre erişiminin kolaylaştırılması, hukuk üstünlüğü ve bağımsızlığı konularına eğildiklerini dile getirdi.

Yeni krizlerin ulusal sınırları sorgulayarak uluslararası ilkeleri de sınadığını anlatan Plevneliev, "Bugün sınırların nasıl geri geldiğini görüyoruz. Berlin Duvarı'nın çöküşünden bu yana tüm dünyada 40'tan fazla ülke, komşularıyla aralarındaki sınır boyunca 16 yeni duvar ördü. Bugün şunu gözlemliyoruz. Berlin Duvarı'nı yıkan aynı kuşak yeni duvarlar örmekte, hem de bunu Avrupa'nın kalbinde yapmakta. Bizler şunu gayet anlıyoruz ki ortak çabalarımız sayesinde daha dirençli kurumları ve bir dünya düzenini oluşturmamız elimizde. Bunu yapabilmek için de kurumsal reformları, diplomasiyi ve ilkelerimizi pekiştirmek durumundayız. Düşünce farklılıklarının barışçıl şekilde çözümlenmesine inanan liderlere ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından bakanlar ve katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi.

Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da konuşma yapması bekleniyor.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın da iştirak ettiği toplantıya Fransa, Almanya, İtalya, Azerbaycan, Ermenistan, Arnavutluk, Estonya Belçika, Bosna Hersek'in de bulunduğu 47 ülkeden katılım olurken, 19 ülke ise Dışişleri bakanları düzeyinde hazır bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Rosen Plevneliev Bulgaristan Estonya Sofya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title