Haberler

Görme Engelliler Neden Kansere Yakalanmıyor?

Güncelleme:

Bir Türk doktorun çalışmaları gösteriyor ki görme engellilerin kansere yakalanma oranı çok düşük ve bunun sebebi karanlıkta salgılanan bir hormon.

Kanser, bilimin çare bulmak için en fazla emek ve para harcadığı hastalıklardan biri. Sürekli 'kansere çare bulundu' haberleri çıksa da henüz elimizde tüm kanser türlerini tedavi edecek bir reçete yok. Ancak son yıllarda, görme engelli insanların kansere diğerlerine göre çok daha nadir yakalanıyor olması kanser çalışmaları için farklı bir bakış açısı sağladı.

ARAŞTIRMA BİR TÜRK DOKTORUN

İngiltere'nin Newcastle Üniversitesinde kanser araştırmaları yapan Tevfik Dorak isimli Türk doktorun bu konudaki çalışmaları ilgi uyandıracak cinsten. Karanlık ve kanser arasında bir ilişki olup olmadığı üzerine çalışan Dorak, araştırmaları sonucunda ilginç sonuçlar elde etmiş.

SEBEP MELATONİN HORMONU

Kanserin görme engelli insanlarda çok nadir görülmesinin melatonin ile ilgisi olduğu düşünülüyor. Melatonin, insanın biyoritmini belirleyen, oldukça önemliş bir hormon. Işığa duyarlı hücreler tarafından salgılandığı için gece artıyor, gün ışığı altında ise oldukça azalıyor. İnsanın biyolojik saatini kontrol eden melatoninin önemi, son çalışmalarla daha iyi fark edilmiş durumda.

Türk doktora göre, bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan melatonin karanlıkta salındığı için görme engellilerde uzun ve düzenli melatonin salgısının kanser riskini azalttığı düşünülüyor. Melatoninin ayrıca hücre yenileme, yaşlanmayı geciktirme gibi etkileri de var.

KARANLIK SAATLERDE UYUMAK ÖNEMLİ

İstatiski veriler de görme engellilerin kansere yakalanma oranlarının diğerlerine göre çok düşük olduğunu gösteriyor. Bunun altında yatan olası başka nedenler de araştırılmakla birlikte gün ışığı tarafından bastırılmayan melatoninin bunda birinci sebep olduğu düşünülüyor. Uzmanlar, düzenli uyumanın önemine dikkat çekerek, gece saatlerinde uyunmasını şiddetle tavsiye ediyor.

Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, kör köstebek farelerinin diğer kemirgenlere göre ortalama 7 kat daha uzun yaşadığının tespit edilmesinin de bu çalışmaları desteklediği düşünülüyor.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Komik - İlginç Sağlık Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (2)

Poyraz Marmara:

Melatonin kanser riskini azaltmak için ilaç gibi kullanılabilir.

0
0
yanıtYanıtla
Poyraz Marmara:

Melatonin ilaç gibi kullanılırsa görme engellilerdeki gibi kansere yakalanma riskini çok azaltır.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title