Haberler

Endonezya-Doğu Timor İlişkileri Gelişiyor

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Doğu Timor ile ilişkileri geliştireceklerini söyledi.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Doğu Timor ile ilişkileri geliştireceklerini söyledi.

Widodo, resmi ziyaret kapsamında ülkeye gelen Doğu Timor Devlet Başkanı Francisco Guterres ile Bogor'daki Başkanlık Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmede Widodo, Doğu Timor'un gelişiminde güvenilir bir ortak olmayı sürdürmek ve birçok alanda iş birliklerini ilerletmek istediklerini belirtti. Endonezya'nın Doğu Timor ile olan iyi ilişkilerinin her iki ülkenin refahına yönelik olması gerektiğini vurgulayan Widodo, barışçıl, istikrarlı ve gelişen bir Doğu Timor'un da ortak arzuları olduğunu kaydetti.

Widodo ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üye seçiminde Doğu Timor'un Endonezya'ya verdiği destekten dolayı Devlet Başkanı Guterres'e teşekkürlerini iletti.

Bu arada görüşmede iki lider, ekonomi, yatırım ve ticaretin yanı sıra iki ülke arasındaki bağın güçlendirilmesi konusunda fikir birliğine vardı.

Geçen yıl mayıs ayında devlet başkanlığı görevine başlamasının ardından Guterres, ilk resmi yurt dışı ziyaretini Endonezya'ya gerçekleştirmiş oldu.

BM Genel Kurulunda 8 Haziran'da yapılan oylamada, Endonezya 2019-2020 döneminde BMGK'de geçici üye olarak seçilmişti. Endonezya'nın güneyinde yer alan, asırlarca Portekiz kolonisi olan Doğu Timor, daha sonra komşusu Endonezya'nın egemenliği altına girdi ve 1999 yılına kadar bu ülkenin 27. vilayeti olmayı sürdürdü.

Endonezya'nın bölgedeki egemenlik iddialarından vazgeçmesi üzerine 2002 yılında bağımsızlığına kavuşan ülke, Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti adını aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Joko Widodo Doğu Timor Endonezya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title