Haberler

Tüketicinin Korunmasına İlişkin Tasarının Yasalaşması

İş Yatırım Bankacılık Analisti Doğanay: "Bizce kanunun son hali bankaların karlılıklarını taslak sürümlere kıyasla daha düşük düzeyde etkileyecek" Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Demir...

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, tüketicinin korunmasına ilişkin tasarının TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşmasına ilişkin, "Bizce kanunun son hali bankaların karlılıklarını taslak sürümlere kıyasla daha düşük düzeyde etkileyecek" dedi.

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay ise kanunun nihai halinin daha önce yayımlanan taslaklar ile uyumlu olduğunu belirterek, dikkati çeken bir konunun tüketici kredilerinde erken ödeme cezasının kredinin vadesine kalan süreye göre tespit edilmesi olduğunu söyledi.

Erken ödeme cezası tamamen ortadan kaldırılmadığını en yüksek oranının yüzde 2  olarak belirlendiğini bunun halihazırda uygulanan oran olduğunu ifade eden Doğanay, "Bizce kanunun son hali bankaların karlılıklarını taslak sürümlere kıyasla daha düşük düzeyde etkileyecek" dedi.

Erken kapatılan kredilerin vadesine ne kadar kaldığını kendilerinin bilemeyeceklerini ifade eden Doğanay, bir de henüz Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kendisine verilen yetki çerçevesinde ücret ve komisyon tarifesi/tavanı gibi bir şey açıklamadığını ifade etti.

Doğanay, "Ancak şunu biliyoruz ki bu alandan güçlü gelir elde eden bankalar rakiplerine kıyasla daha olumsuz etkilenebilir. Yine de bir yılı aşkın süredir gündemde olan bu gelişmeler büyük ölçüde konuşuldu tartışıldı. Bundan sonra hesaplamalar yapılacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Tüketici kredi kartının avantajını tercih ediyor"

Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Recep Demir ise, tüketicilerin faizlerin düştüğü ortamda mevcut konut kredilerini kapatarak refinansmana  yöneldiklerini belirtti.

Bu durumun tüketiciler için olumlu olduğunu ancak bankaların konut finansmanı sağlarken faiz riskiyle karşı karşıya geldiğini aktaran Demir, "Konut kredisi faiz oranlarında önümüzdeki dönemde yukarı yönlü hareket görebiliriz. Bir önlem alınırken ilk bakışta tüketicinin lehine gözükürken genel olarak baktığımızda pek de olumlu olmayabilir" dedi.

Demir, Tüketici Kanunu ile birlikte bankaların komisyon masrafı olmayan kredi kartı çıkartmak zorunda olduklarını ifade ederek, aslında adının kredi kartı ancak işlev olarak kredi kartı özelliklerini tam yansıtmayabileceğini söyledi.

Bankaların komisyon geliri elde edemeyecekleri için bu tür kredi kartlarının promosyonlarının olamayabileceğini, taksit yapabilme özelliğinin sınırlı olacağını ya da hiç olmayacağını dile getiren Demir, şunları kaydetti:

"Muhtemelen tüketiciler bu tür kredi kartlarını tercih etmeyecek. Tüketici aslında kredi kartının avantajını tercih ediyor. Gidiyor havaalanında yemek yiyor, mil topluyor, bedava uçak bileti alıyor. Bu tür avantajlar vardı ve muhtemelen yeni kartlarda bunlar olmayacak. Bu tüketici tarafından çok tercih edilir mi? Açıkçası bilemiyorum. İnsan belli sıkıntılar yaşıyor ancak bu tür durumları genelleştirip bütün kullanıcılara negatif etkisi olan bazı düzenlemeler yapılıyor. Daha önce daha set önlemler konuşuluyordu. Düzenlemelere bakıldığında rasyonel aklın hakim olduğunu görüyorum. Tüketici komisyon ödeyip daha avantajlı kredi kartını tercih edeceğini düşünüyorum." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Yatırım Recep Demir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title